Toelichting bij COM(2004)94 - Standpunt van de EG in de Gezamenlijke Raad EU/Mexico betreffende de liberalisering van de tariefregeling voor bepaalde producten die zijn opgenomen in Bijlage II van Besluit 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU/Mexico

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EU-Mexico-vrijhandelsovereenkomst  i voorziet in Bijlage III (uitvoering van preferentiële oorsprongregels) in een beperkt aantal rendez-vous-clausules met het oog op (een beoordeling van de wenselijkheid van) uitbreiding van de toepassing van de tijdelijke oorsprongregels waarover de partijen hebben onderhandeld bij wijze van uitzondering op de standaardregels voor preferentiële oorsprong  i.

Op initiatief van Mexico hebben de partijen de wenselijkheid onderzocht van een verlenging met nog eens drie jaar van de tijdelijke oorsprongsregel die van toepassing is op bepaalde chemische producten van posten 2914 en 2915 van oorsprong uit Mexico. De discussie leidde tot overeenstemming over een dergelijke verlenging, waarbij Mexico ter compensatie toezegde de geleidelijke afschaffing van rechten op bepaalde chemische producten van oorsprong uit de Gemeenschap te versnellen.

In praktische termen maakt deze overeenkomst het mogelijk om enerzijds de preferentiële regeling krachtens de Vrijhandelsovereenkomst EU/Mexico te handhaven, waarbij sinds 1 januari 2003 de vrijstelling van rechten voor alle industrieproducten van oorsprong uit Mexico wordt toegekend aan bepaalde chemische producten van posten 2914 en 2915 van oorsprong uit Mexico. (De handelsstroom voor deze producten had in 2002 een geschatte waarde van 62.000.000 EUR). Anderzijds zullen de chemische producten van oorsprong uit de Gemeenschap die zijn opgenomen in de bijlage bij het voorgestelde gezamenlijk besluit begunstigd worden met een vrijstelling van rechten die vooruitloopt op het overeengekomen tijdschema voor de tariefafbraak: 2005 en 2007. (De handelsstroom voor deze producten had in 2002 een geschatte waarde van 40.000.000 EUR).

De Commissie beveelt dan ook aan dat de Raad zo spoedig mogelijk bijgesloten besluit van de Raad vaststelt als het gemeenschappelijk standpunt van de EU over het genoemde besluit van de Gemeenschappelijke Raad EU/Mexico, opdat de betrokken EU-producten in Mexico van rechten worden vrijgesteld.