Toelichting bij COM(2002)677 - Standpunt in de Associatieraad EG-Roemenië ten aanzien van de verlenging van het systeem van dubbele controle voor de uitvoer van bepaalde ijzer- en staalproducten uit Roemenië naar de EG voor de periode vanaf de datum van inwerkingtreding van het besluit van de Associatieraad tot de datum van toetreding van Roemenië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het systeem van dubbele controle heeft tot doel de doorzichtigheid te verbeteren en eventuele verlegging van het handelsverkeer te voorkomen. Het is gebaseerd op de bepaling in de Europa-overeenkomst tussen de EG en Roemenië  i dat elke partij een administratieve procedure kan instellen die ten doel heeft snel informatie te verschaffen over de ontwikkeling van de handelsstromen. De partijen zijn in 1996 overeengekomen dit systeem in te voeren voor bepaalde ijzer- en staalproducten die door Roemenië naar de Gemeenschap worden uitgevoerd.

Dit systeem van dubbele controle is tot 2001 ieder jaar in onderlinge overeenstemming verlengd voor de periode van 1 januari tot en met 31 december van het desbetreffende jaar. Het systeem is in 2002 bij Besluit nr. 3/2002  i opnieuw ingesteld voor de periode van 1 juli tot en met 31 december 2002.

Op haar bijeenkomst van 23 oktober 2002 is de bilaterale contactgroep overeengekomen de Associatieraad aan te bevelen om het systeem van dubbele controle te verlengen voor de periode vanaf de datum van inwerkingtreding van het besluit van de Associatieraad tot de datum van toetreding van Roemenië tot de Europese Unie.

Bijgevoegd voorstel heeft tot doel het standpunt te bepalen dat de Gemeenschap in de Associatieraad EU-Roemenië zal innemen met het oog op de verlenging van het systeem van dubbele controle voor de periode vanaf de datum van inwerkingtreding van het besluit van de Associatieraad tot de datum van toetreding van Roemenië tot de Europese Unie.