Toelichting bij COM(2002)675 - Standpunt EG in de Associatieraad EU-Republiek Tsjechië, ingesteld bij de op 1 februari 1995 in werking getreden overeenkomst met Tsjechië ten aanzien van de verlenging van het systeem van dubbele controle voor de uitvoer van bepaalde ijzer- en staalproducten uit Tsjechië naar de EG voor de periode vanaf de datum van inwerkingtreding van het besluit van de Associatieraad tot de datum van toetreding van Tsjechië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het systeem van dubbele controle heeft tot doel de doorzichtigheid te verbeteren en eventuele verlegging van het handelsverkeer te voorkomen. Het is gebaseerd op de bepalingen in de Europa-overeenkomst tussen de EG en de Republiek Tsjechië  i dat elke partij een administratieve procedure kan instellen die ten doel heeft snel informatie te verschaffen over de ontwikkeling van de handelsstromen. De partijen zijn bij Besluit nr. 3/97  i van de Associatieraad overeengekomen in 1998 een dergelijk systeem in te stellen voor bepaalde ijzer- en staalproducten. Het systeem is met een aangepaste lijst van de onder het systeem vallende producten bij Besluit nr. 7/98  i van de Associatieraad verlengd voor de periode van 1 januari tot en met 31 december 1999, bij Besluit nr. 1/00  i van de Associatieraad voor de periode van 1 januari tot en met 31 december 2000, bij Besluit nr. 1/01  i van de Associatieraad voor de periode van 1 januari tot en met 31 december 2001 en bij Besluit nr. 1/2002  i van de Associatieraad voor de periode van 1 januari tot en met 31 december 2002. Bij Verordening (EG) nr. 87/98  i van de Raad, gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 248/99  i van de Raad en verlengd bij Verordeningen (EG) nr. 567/00  i, 239/01  i en 844/2002  i van de Raad, zijn de bijbehorende uitvoeringsbepalingen voor de Gemeenschap vastgesteld.


Op haar bijeenkomst van 23 oktober 2002 is de Contactgroep overeengekomen de Associatieraad aan te bevelen om het systeem van dubbele controle te verlengen voor de periode vanaf de datum van inwerkingtreding van het besluit van de Associatieraad tot de datum van toetreding van de Republiek Tsjechië tot de Europese Unie.


Het bijgevoegde voorstel heeft dan ook als doel Besluit nr. 3/97 van de Associatieraad te verlengen voor de periode vanaf de datum van inwerkingtreding van het besluit van de Associatieraad tot de datum van toetreding van de Republiek Tsjechië tot de Europese Unie.