Toelichting bij COM(2002)633 - Gemeenschappelijk standpunt in de Gemengde Commissie EU-Mexico ten aanzien van bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico van 23 maart 2000, die betrekking heeft op de definitie van het begrip "producten van oorsprong" en de methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De oorsprongsregels zijn van essentieel belang voor de goede werking van de vrijhandelsovereenkomsten tussen de Gemeenschap en haar handelspartners, waaronder Mexico. De Europese Gemeenschap en haar lidstaten enerzijds en de Verenigde Mexicaanse Staten anderzijds hebben een overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking ondertekend, die op 1 oktober 2000 in werking is getreden  i.

Bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico, die op 1 juli 2000 in werking is getreden  i, heeft betrekking op de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en de methoden van administratieve samenwerking.

2. Een gemeenschappelijke verklaring bij de overeenkomst bepaalt dat de Gemengde Commissie de toepassing van een tijdelijke oorsprongsregel  i, die tot 31 december 2002 voor bepaalde lederproducten van de posten 4104 en 4107 geldt, zal verlengen indien de WTO-onderhandelingen na die datum voortduren.

3. Tijdens de lopende ronde van de WTO-onderhandelingen wordt de kwestie besproken van de uitvoerrechten die door een aantal landen met inbegrip van sommige Latijns-Amerikaanse handelspartners van Mexico, op bepaalde producten worden geheven. Deze kwestie leidt tot moeilijkheden voor Mexico in verband met de levering van bepaalde huiden en vellen in natte toestand die anders volgens de 'standaard'-oorsprongsregels  i de status van oorsprong via herlooiing zouden verkrijgen. In dit verband wordt in de tijdelijke oorsprongsregel in aantekening 4 van aanhangsel II(a) van bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 de bewerking 'herlooien van gelooid leder' niet als een oorsprongsverlenende bewerking beschouwd. De tijdelijke uitsluiting van deze oorsprongsregel houdt op dit ogenblik gelijke concurrentievoorwaarden voor beide partijen in stand, aangezien de communautaire producenten anders bedoelde huiden en vellen in de omliggende landen zouden kunnen betrekken zonder de financiële last van uitvoerheffingen.

4. In het licht van bovengenoemde elementen dient de Gemengde Commissie een besluit te nemen teneinde de toepassing van die tijdelijke oorsprongsregel na 31 december 2002 tot 31 december 2004 te verlengen.

5. De Commissie verzoekt de Raad bijgevolg een gemeenschappelijk standpunt voor indiening bij de Gemengde Commissie EU-Mexico op te stellen.


2002/aaaa (ACC)

Voorstel BESLUIT VAN DE RAAD betreffende een communautair standpunt in de Gemengde Commissie EU-Mexico ten aanzien van bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico van 23 maart 2000, die betrekking heeft op de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en de methoden van administratieve samenwerking


DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 133,

Gezien het voorstel van de Commissie  i,

Overwegende hetgeen volgt:

Gemeenschappelijke verklaring VI bij Besluit nr. 2/2000 van 23 maart 2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico die is opgericht bij de op 8 december 1997 in Brussel ondertekende overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Verenigde Mexicaanse Staten, anderzijds (hierna 'Besluit nr. 2/2000'genoemd) bepaalt dat de in die overeenkomst vastgestelde Gemengde Commissie EU-Mexico de toepassing van de in aantekening 4 van aanhangsel II(a) van bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 na 31 december 2002 verlengt tot het tijdstip waarop de lopende ronde van multilaterale besprekingen in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is voltooid.

Verwacht wordt dat de besprekingen binnen de WTO op 31 december 2004 afgerond zullen zijn.

BESLUIT:

Enig artikel

Het standpunt dat de Gemeenschap dient in te nemen in de Gemengde Commissie die is opgericht bij de op 8 december 1997 in Brussel ondertekende overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Verenigde Mexicaanse Staten, anderzijds, is vastgesteld in het bijgevoegde ontwerp-besluit van de Gemengde Commissie.

Gedaan te Brussel, op [...]

Voor de Raad

De voorzitter

[...]

OVEREENKOMST INZAKE ECONOMISCH PARTNERSCHAP, POLITIEKE COÖRDINATIE EN SAMENWERKING tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Verenigde Mexicaanse Staten, anderzijds Ontwerp

Besluit 2002 van de Gemengde Commissie Europese Unie-Mexico

betreffende bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico van 23 maart 2000, die betrekking heeft op de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en de methoden van administratieve samenwerking

DE GEMENGDE COMMISSIE,

Gelet op Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico van 23 maart 2000 (hierna 'Besluit nr. 2/2000' genoemd), inzonderheid op aantekening 4 van aanhangsel II(a) van bijlage III en de daarmee verband houdende gemeenschappelijke verklaring VI,

Overwegende hetgeen volgt :

In bijlage III bij Besluit nr. 2/2000, die betrekking heeft op de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en de methoden van administratieve samenwerking, worden de oorsprongsregels vastgesteld voor de producten van oorsprong uit het grondgebied van de partijen bij de overeenkomst.

Aantekening 4 van aanhangsel II(a) van bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 alsmede gemeenschappelijke verklaring VI met betrekking tot die aantekening zijn bij Besluit nr. ..../2002 van de Gezamenlijke Raad aangepast teneinde ze in overeenstemming met de wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften van de partijen inzake douanetarieven te brengen.

Overeenkomstig gemeenschappelijke verklaring VI verlengt de Gemengde Commissie de oorsprongsregel vastgesteld in aantekening 4 van aanhangsel II(a) van bijlage III, als aangepast bij Besluit nr. ..../2002 van de Gezamenlijke Raad, tot het tijdstip waarop de lopende ronde van de multilaterale besprekingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is voltooid.

Verwacht wordt dat de WTO-besprekingen op 31 december 2004 afgesloten zullen zijn. Indien de besprekingen op die datum voltooid zijn, dient de Gemengde Commissie op dat tijdstip overeenkomstig gemeenschappelijke verklaring VI te bepalen welke oorsprongsregel op de betrokken producten moet worden toegepast.

BESLUIT:

Artikel 1

De oorsprongsregels vastgesteld in aantekening 4 van aanhangsel II(a) van bijlage III bij Besluit nr. 2/2000, als aangepast bij Besluit nr. ...../2002 van de Gezamenlijke Raad, zijn tot 31 december 2004 van toepassing in plaats van de oorsprongsregels vastgesteld in aanhangsel II van bijlage III bij Besluit nr. 2/2000.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2003.

Gedaan te [...] op [...]

Voor de Gemengde Commissie