Toelichting bij COM(2002)466 - Gemeenschappelijk standpunt in de Gezamenlijke Raad EU-Mexico ten aanzien van Bijlage III bij Besluit Nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico van 23 maart 2000, die betrekking heeft op de definitie van het begrip "producten van oorsprong" en de methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De oorsprongsregels zijn van essentieel belang voor de goede werking van de vrijhandelsovereenkomsten tussen de Gemeenschap en haar handelspartners, met inbegrip van Mexico. De Europese Gemeenschap en haar lidstaten enerzijds en de Verenigde Mexicaanse Staten anderzijds hebben een overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking gesloten, die op 1 oktober 2000 in werking is getreden  i.

Bijlage III bij Besluit 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EG-Mexico  i betreft de definitie van het begrip producten van oorsprong en de methoden van administratieve samenwerking en is op 1 juli 2000 in werking getreden.

2. Met het oog op een correcte en uniforme toepassing van de bepalingen betreffende contingenten voor bepaalde producten waarvoor een preferentieel handelsverkeer tussen de partijen plaatsvindt, is in aansluiting op een briefwisseling een bericht aan de bedrijven  i gepubliceerd; daarin is vastgesteld dat uit de bewijzen van oorsprong moet blijken dat de producten voldoen aan de specifieke oorsprongsregel teneinde van een bepaald contingent gebruik te kunnen maken. Met het oog op de duidelijkheid is het wenselijk die specifieke instructies in dit besluit op te nemen.

3. Na de wijzigingen van het geharmoniseerd systeem voor de omschrijving en codering van goederen ("geharmoniseerd systeem"), die op 1 januari 2002 in werking zijn getreden, zijn aanpassingen nodig in een aantal oorsprongsregels van de aanhangsels II en II(a) van bijlage III, teneinde te zorgen voor samenhang tussen de oorsprongsregels en bovengenoemde wijzigingen van het geharmoniseerd systeem. Die wijzigingen zijn dus niet essentieel van aard. Om dezelfde reden dienen ook aanhangsel I en gezamenlijke verklaring VI dienovereenkomstig te worden gewijzigd.

Er wordt evenwel overwogen een mechanisme te creëren waarbij de gemengde commissie onder bepaalde voorwaarden wordt gemachtigd de eerdere oorsprongsregel te herstellen indien een bepaalde wijziging ertoe zou leiden dat een eerdere oorsprongsregel fundamenteel wordt gewijzigd.

4. De Commissie wordt bijgevolg verzocht de tekst met het oog op indiening bij de Raad volgens de schriftelijke procedure goed te keuren.