Toelichting bij COM(2002)370 - Gemeenschappelijk standpunt van de EG in het Gemengd Comité EER over de wijziging van Protocol 4 bij de EER-Overeenkomst betreffende de oorsprongsregels

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Regels van oorsprong zijn van essentieel belang voor de goede werking van de overeenkomsten tussen de Gemeenschap en haar handelspartners. De Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek IJsland, het Vorstendom Liechtenstein en het Koninkrijk Noorwegen, anderzijds, hebben op 2 mei 1992 een EER-overeenkomst gesloten. Protocol 4 bij die overeenkomst heeft betrekking op de oorsprongsregels  i.

2. Dit Protocol is verschillende malen gewijzigd, waardoor het noodzakelijk is geworden alle wijzigingen in een nieuwe tekst op te nemen die de huidige zal vervangen. Deze consolidatie is tevens de gelegenheid om taalfouten en -verschillen in de verschillende taalversies te corrigeren en de wijzigingen aan te brengen die noodzakelijk zijn geworden door de wijzigingen in het geharmoniseerde systeem voor de omschrijving en codering van goederen ("het geharmoniseerde systeem"). Voorts zal de afwijking voor producten verkregen uit Zea Indurata-maïs en derivaten daarvan (ex GS 1904) die tot en met 31 december 2002 was toegestaan, permanent worden, daar deze materialen niet worden geproduceerd in de betrokken landen. Tenslotte is een bijzondere bewerkingsregel vastgesteld voor monolitisch geïntegreerde schakelingen (ex GS 8542) ; zij zullen als van oorsprong worden beschouwd indien zij worden verkregen door een hoogtechnologische 'front-end'-bewerking, namelijk diffusie op halfgeleidersubstraten, zelfs indien een beperkte 'back-end'-bewerking (assemblage en/of tests) in derde landen wordt verricht; deze regel heeft ten doel de halfgeleiderindustrie, en onrechtstreeks de bedrijven in de elektronicasector die gebruiker zijn van deze producten, te steunen bij het handhaven van hun concurrentievermogen.

3. Om ervoor te zorgen dat de regels van oorsprong binnen het pan-Europese cumulatiesysteem identiek blijven, zullen de andere protocollen bij de preferentie-overeenkomsten van de Gemeenschap en haar lidstaten dezelfde wijzigingen en consolidatie ondergaan.

4. Om de Partijen bij de Overeenkomst in staat te stellen de procedure voor de goedkeuring van het besluit tijdig te voltooien, zodat dit op 1 juli 2002 in werking kan treden, wordt aanbevolen dat de Raad zo spoedig mogelijk het standpunt van de Gemeenschap vaststelt.

5. De Raad wordt derhalve verzocht bijgaand voorstel goed te keuren voor een besluit over het standpunt van de Gemeenschap in het Gemengd Comité EER inzake de vervanging van Protocol 4 bij de Overeenkomst door een geconsolideerde versie.