Toelichting bij COM(2007)720 - Aanpassing van Aanbeveling 98/376/EG van de Raad inzake een parkeerkaart voor mensen met een handicap, in verband met de toetreding van Bulgarije, Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Roemenië, Slovenië en Slowakije

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

INLEIDING

Aanbeveling 98/376/EG van de Raad van 4 juni 1998 inzake een parkeerkaart voor mensen met een handicap moet ervoor zorgen dat de lidstaten een parkeerkaart van uniform communautair model invoeren voor mensen met een handicap. De houders van deze parkeerkaart kunnen gebruikmaken van de parkeerfaciliteiten die voor mensen met een handicap gereserveerd zijn in de lidstaat waar zij zich bevinden. Daarom wordt de lidstaten aanbevolen de parkeerkaarten die door andere lidstaten worden afgegeven en die in overeenstemming zijn met het uniforme communautaire model als beschreven in de bijlage bij de aanbeveling, wederzijds te erkennen.

In de bijlage “ Bepalingen betreffende het communautaire model van de parkeerkaart voor mensen met een handicap ” bij de aanbeveling wordt de lay-out van de parkeerkaart aangegeven om ervoor te zorgen dat in de hele Europese Gemeenschap een standaardformaat wordt gebruikt. De hoogte, de breedte, de kleur, het materiaal (geplastificeerd) en de inhoud worden gespecificeerd.

Na de uitbreiding van de Europese Unie in 2004 en 2007 moet de bijlage bij de aanbeveling worden aangepast. De voorgestelde aanpassingen kunnen als “technische bijwerking” worden beschouwd.

1.

Rechtsgrondslag



De in Aanbeveling 98/376/EG van de Raad aan te brengen aanpassingen zijn gebaseerd op:

Artikel 57 van de Akte betreffende de toetreding van de Tsjechische Republiek, de Republiek Estland, de Republiek Cyprus, de Republiek Letland, de Republiek Litouwen, de Republiek Hongarije, de Republiek Malta, de Republiek Polen, de Republiek Slovenië en de Slowaakse Republiek; en

artikel 56 van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden voor de Republiek Bulgarije en Roemenië.

PROCEDURE

Krachtens artikel 57 van de Akte betreffende de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije moeten, indien besluiten van de instellingen van vóór 1 mei 2004 in verband met de toetreding moeten worden aangepast en in de toetredingsakte of de bijlagen daarvan niet in de noodzakelijke aanpassingen is voorzien, de noodzakelijke aanpassingen op voorstel van de Commissie door de Raad worden vastgesteld in alle gevallen waarin de Raad het oorspronkelijke besluit heeft vastgesteld.

Krachtens artikel 56 van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden voor de Republiek Bulgarije en Roemenië moeten, indien besluiten van de instellingen van vóór 1 januari 2007 in verband met de toetreding moeten worden aangepast en in de toetredingsakte of de bijlagen daarvan niet in de noodzakelijke aanpassingen is voorzien, de noodzakelijke besluiten op voorstel van de Commissie door de Raad worden vastgesteld in alle gevallen waarin de Raad het oorspronkelijke besluit heeft vastgesteld.

Het bijgevoegde voorstel betreft aanpassingen van technische aard op het gebied van het vervoerbeleid[1]. Deze technische aanpassing van het acquis communautaire in verband met de toetreding heeft geen financiële gevolgen.

TYPE BESLUIT

Het besluit dat op grond van artikel 57, lid 2, van de Akte betreffende de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije en op grond van artikel 56 van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden voor de Republiek Bulgarije en Roemenië wordt vastgesteld, moet van hetzelfde type zijn als het gewijzigde besluit. In dit geval moet het type besluit dat wordt gekozen om het acquis communautaire aan te passen, een aanbeveling van de Raad zijn tot aanpassing van Aanbeveling 98/376/EG van de Raad.