Toelichting bij COM(2006)329 - Letselpreventie en bevordering van veiligheid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2006)329 - Letselpreventie en bevordering van veiligheid.
bron COM(2006)329 NLEN
datum 23-06-2006
Op 23.06.2006 heeft de Europese Commissie een Mededeling aan het Europees Parlement en de Raad over acties voor een veiliger Europa[1] goedgekeurd.

In de mededeling gaat de aandacht uit naar ongevallen- en letselpreventie door middel van acties op het gebied van de volksgezondheid in de lidstaten. De mededeling heeft de vorm van een gemeenschappelijk actieplan en biedt de lidstaten een strategisch kader voor door hen te prioriteren acties ter vermindering van het aantal ongevallen en letsels. De acties vinden hoofdzakelijk plaats in het kader van het communautair actieprogramma op het gebied van de volksgezondheid (2003-2008)[2] en daarop volgende programma's.

In de mededeling wijst de Commissie op de rol van de sector van de gezondheidszorg bij letselpreventie. Het is aan deze sector om de problemen te kwantificeren, verslag uit te brengen over risicofactoren, primaire preventie te bepleiten, invoering van bewezen werkzame strategieën te bevorderen, mensen die risicogroepen adviezen geven te professionaliseren, leiding te geven aan nationale actieplannen, en publieksvoorlichting te verzorgen over gevaren en veiligheidsmaatregelen.

De Commissie zal een gemeenschappelijk informatiesysteem over ongevallen en letsels opbouwen. Dit is een belangrijk onderdeel van het gemeenschappelijke actieplan. Doel van het informatiesysteem is alle betrokkenen de beste informatie te verstrekken die beschikbaar is over de omvang van de problematiek, de bevolkingsgroepen met de grootste risico’s, de belangrijkste risicofactoren en de risico's in verband met bepaalde consumentenproducten en diensten. Deze gegevens zijn nodig om beleid te formuleren, acties op te zetten en de resultaten daarvan te evalueren.

Ook zijn in het gemeenschappelijk actieplan stappen van de Commissie voor het uitwisselen van informatie over goed werkende preventiemaatregelen in de Gemeenschap gepland. Door doeltreffende uitwisseling van ervaringen kan men dubbel werk vermijden, zoveel mogelijk profijt trekken van de beschikbare kennis, en met weinig middelen veel bereiken.

In het gemeenschappelijk actieplan geeft de Commissie de belangrijkste prioriteiten op het gebied van letselpreventie aan. Hierbij is gekeken naar de maatschappelijke gevolgen van letsels in termen van aantallen slachtoffers, de ernst en gevolgen van de verschillende soorten letsels, gegevens over doeltreffende maatregelen op het gebied van letselpreventie, en haalbaarheid van een succesvolle implementatie in de lidstaten. Er is prioriteit toegekend aan:

- de veiligheid van kinderen en adolescenten,

- de veiligheid van ouderen,

- de veiligheid van kwetsbare weggebruikers,

- blessurepreventie,

- preventie van door producten en diensten veroorzaakte letsels,

- preventie van zelfbeschadiging, en

- geweldpreventie.

Ook zal de Commissie het grote publiek in door de hele Gemeenschap te houden campagnes op de aantallen ongevallen en letsels attent maken, aan hogere standaards voor primaire preventie werken, bekendheid aan “good practice” geven en de gezondheidsautoriteiten van de lidstaten beleidsinstrumenten voor nationale acties aan de hand doen.

Het voorstel voor een Aanbeveling van de Raad over letselpreventie en bevordering van veiligheid is een eerste stap om de inspanningen van de Commissie en de lidstaten in verband met de acties voor een veiliger Europa te bundelen en zo de kosten voor de gezondheidszorg als gevolg van letsels te verlagen. Verwacht wordt dat door een gezamenlijke aanpak van de Commissie en de lidstaten niet meer zo’n hoge prijs voor letsels hoeft te worden betaald en de ongevallen- en letselsituatie in de lidstaten zich aanzienlijk verbetert.