Toelichting bij COM(2002)201 - Preventie van en de beperking van de risico's die samenhangen met drugsverslaving

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Commissie heeft, in haar Mededeling van de Commissie aan de Raad, aan het Europees Parlement, aan het Economisch en Sociaal Comité en aan het Comité van de regio's betreffende een actieplan van de Europese Unie inzake drugsbestrijding (2000 - 2004), aangekondigd dat zij een voorstel voorbereidt voor een aanbeveling van de Raad betreffende de preventie van en de beperking van de risico's die samenhangen met drugsverslaving  i.

De drugsstrategie van de EU (2000-2004), die op de Europese Raad van december 1999 is goedgekeurd, omvat drie grote doelstellingen inzake volksgezondheid:

* het illegale drugsgebruik en het aantal nieuwe drugsgebruikers, met name onder jongeren onder de 18 jaar, de komende vijf jaar aanzienlijk te verminderen;

* de incidentie van drugsgerelateerde gezondheidsschade (HIV, hepatitis B en C, tuberculose, enz.) en het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen in vijf jaar tijd aanzienlijk terug te dringen;

* het aantal met succes behandelde drugsverslaafden aanzienlijk te verhogen.

Het hoofddoel van deze aanbeveling van de Raad uit hoofde van artikel 152 van het Verdrag is de lidstaten te helpen de tweede doelstelling inzake volksgezondheid te halen.

De situatie en tendensen inzake drugsgebruik en drugsgerelateerde gezondheidsschade zijn beschreven in de jaarverslagen van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD)  i. Drugsgebruik komt vooral voor onder jonge volwassenen, vaak dubbel zo veel als onder de bevolking in zijn geheel. De meest gebruikte drug is cannabis, gevolgd door amfetaminen en ecstasy. Op de derde plaats, maar met een toenemend gebruik, komt cocaïne. Het gebruik van heroïne is gering, maar betrekkelijk stabiel. De prevalentie van HIV, hepatitis B en C bij intraveneuze gebruikers is betrekkelijk stabiel, hoewel de prevalentie van hepatitis C-infectie hoog is.  i

Maatregelen ter beperking van de risico's hebben geleid tot een vermindering van het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen en gevallen van ernstige schade voor de gezondheid  i. Risicobeperking omvat omruilprogramma's voor injectienaalden en andere hygiënische maatregelen met betrekking tot injectie van drugs, substitutietherapie  i, laagdrempelige dienstverlening, voorlichting en begeleiding in verband met veiliger drugsgebruik en veilig geslachtsverkeer, en straathoekwerk  i.

De intensiteit van de maatregelen voor risicobeperking blijkt per lidstaat aanzienlijk te verschillen. Lidstaten die op een kleiner aantal maatregelen voor risicobeperking kunnen terugvallen, lopen wellicht risico op een nieuwe stijging van de overdracht van HIV, hepatitis B en C  i.

Evaluatie is een van de belangrijkste instrumenten om de drugspreventie te verbeteren en de met drugsafhankelijkheid samenhangende risico's te verminderen  i. De drugsstrategie van de EU omvat een heel hoofdstuk over evaluatie, en de communautaire en nationale regelgeving zouden kunnen bijdragen tot duidelijke vooruitgang op dit gebied. Deze aanbeveling van de Raad ondersteunt tevens de ontwikkeling van evaluatie op basis van concreet materiaal, teneinde de doeltreffendheid van drugspreventie te verbeteren en drugsgerelateerde gezondheidsrisico's nog meer terug te dringen.

Deze aanbeveling van de Raad ligt in het verlengde van de Verklaring over de richtsnoeren voor het terugdringen van de vraag naar drugs, die in juni 1998 is goedgekeurd op de buitengewone zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor een gezamenlijke bestrijding van het wereldwijde drugsprobleem, en met de politieke verklaring inzake beperking van schade, die op de vergadering van de ministers van de Pompidou-groep van de Raad van Europa in oktober 2000 is goedgekeurd.