Toelichting bij COM(2009)396 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1890/2005 tot instelling van een definitief antidumpingrecht op bepaalde roestvrijstalen bevestigingsmiddelen en delen daarvan uit onder meer Vietnam

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


Dit voorstel betreft de toepassing van Verordening (EG) nr. 384/96 van de Raad van 22 december 1995 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2117/2005 van 21 december 2005 ("de basisverordening"), in het kader van de procedure betreffende de invoer van roestvrijstalen bevestigingsmiddelen van oorsprong uit onder meer Vietnam.

Algemene context


Dit voorstel past in het kader van de tenuitvoerlegging van de basisverordening en is het resultaat van een onderzoek dat werd verricht in overeenstemming met de materiƫle en procedurele eisen in de basisverordening.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Momenteel is op bepaalde roestvrijstalen bevestigingsmiddelen en delen daarvan van oorsprong uit onder meer Vietnam een definitief antidumpingrecht van toepassing, dat is ingesteld bij Verordening (EG) nr. 1890/2005 van de Raad.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie


Niet van toepassing.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Partijen die belang hebben bij de procedure werden overeenkomstig de bepalingen van de basisverordening in de loop van het onderzoek in de gelegenheid gesteld hun belangen te verdedigen.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling


Dit voorstel vloeit voort uit de tenuitvoerlegging van de basisverordening. De basisverordening voorziet niet in een algemene effectbeoordeling, maar bevat wel een uitputtende lijst van factoren die moeten worden beoordeeld.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


Op 13 augustus 2008 heeft de Commissie naar aanleiding van een verzoek van een Vietnamese producent-exporteur een tussentijds nieuw onderzoek geopend naar de geldende maatregelen betreffende roestvrijstalen bevestigingsmiddelen van oorsprong uit Vietnam. Het verzoek was gebaseerd op voorlopig bewijsmateriaal waaruit bleek dat de omstandigheden op basis waarvan maatregelen werden ingesteld, veranderd waren, d.w.z. dat de onderneming nu voldoet aan de criteria voor behandeling als marktgerichte onderneming (BMO) en het bijgevolg niet langer noodzakelijk is de maatregelen op het bestaande niveau te handhaven om de gevolgen van dumping te neutraliseren. Het bijgevoegde voorstel voor een verordening van de Raad is gebaseerd op de bevindingen van het uitgevoerde onderzoek, dat alleen dumping door de indiener van het verzoek betreft. Uit het onderzoek is gebleken dat de onderneming voldeed aan de criteria om BMO te verkrijgen en dat in het onderzoektijdvak geen dumping heeft plaatsgevonden. Er werd eveneens vastgesteld dat de omstandigheden tijdens het tijdvak van het nieuwe onderzoek van blijvende aard waren. Daarom wordt de Raad verzocht bijgevoegd voorstel voor een verordening tot wijziging van de momenteel geldende antidumpingmaatregelen goed te keuren.

Rechtsgrondslag


Verordening (EG) nr. 384/96 van de Raad van 22 december 1995 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2117/2005 van de Raad van 21 december 2005.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende reden in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel:

de vorm van de maatregel wordt voorgeschreven in de basisverordening en laat geen ruimte voor nationale besluitvorming.

Beschrijving van de wijze waarop de financiƫle en administratieve lasten voor de Gemeenschap, de nationale, regionale en plaatselijke overheden, marktdeelnemers en burgers zo veel mogelijk worden beperkt en hoe zij in verhouding staan tot het doel van het voorstel: niet van toepassing.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: wijzigingsverordening.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn: de basisverordening voorziet niet in andere mogelijkheden.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.