Toelichting bij COM(2009)275 - Opening van een autonoom tariefcontingent voor de invoer van rundvlees van hoge kwaliteit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In de door het Orgaan voor Geschillenbeslechting (Dispute Settlement Body - DSB) van de WTO op 13 februari 1998 goedgekeurde verslagen van het panel en de Beroepsinstantie in de hormonenzaak ( European Communities — Measures Concerning Meat and Meat Products (Hormones) ) is geconstateerd dat het door de Gemeenschap ingestelde verbod op de invoer van vlees en vleesproducten die met bepaalde groeihormonen zijn behandeld, strijdig is met de Overeenkomst inzake sanitaire en fytosanitaire maatregelen. De Verenigde Staten van Amerika hebben het DSB om gevraagd de aan de Gemeenschap toegestane concessies voor een bedrag van 116,8 miljoen US$ te mogen schorsen en zij hebben daarvoor ook toestemming gekregen.

Door de wijziging van Richtlijn 96/22/EG van de Raad van 29 april 1996 betreffende het verbod op het gebruik, in de veehouderij, van bepaalde stoffen met hormonale werking en van bepaalde stoffen met thyreostatische werking, alsmede van β-agonisten bij Richtlijn 2003/74/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 september 2003 heeft de Gemeenschap zich geschikt naar de regels en aanbevelingen van het DSB. De Verenigde Staten zijn evenwel van mening dat de Gemeenschap nog steeds de haar door de WTO opgelegde verplichtingen overtreedt en nog steeds sancties toepast.

De Gemeenschap en de Verenigde Staten hebben gezocht naar een oplossing voor dit langdurige trans-Atlantische handelsdispuut, ongeacht de respectieve standpunten ten aanzien van de overeenstemming van de communautaire maatregelen met de WTO-regels.

Een regeling waarbij de Gemeenschap een aanvullend autonoom tariefcontingent voor rundvlees van hoge kwaliteit op basis van de meestbegunstigingsclausule opent en de Verenigde Staten het aantal sancties verminderen, wordt dan ook beschouwd als een geschikte manier om de handelsbetrekkingen te verbeteren.