Toelichting bij COM(2009)45 - Rectificatie van richtlijn 2008/73/EG tot vereenvoudiging van de procedures voor het opstellen en publiceren van lijsten met informatie op veterinair en zoötechnisch gebied

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Richtlijn 2008/73/EG van de Raad heeft een aantal wetsbesluiten van de Raad gewijzigd om te voorzien in onder meer uniforme voorschriften voor de bekendmaking van de lijsten van de nationale referentielaboratoria die officieel door de lidstaten voor diagnostische tests voor dierziekten zijn erkend en van de lijsten van inrichtingen of autoriteiten die officieel zijn erkend voor het intracommunautaire handelsverkeer of de invoer in de Gemeenschap op veterinair en zoötechnisch gebied.

Richtlijn 2008/73/EG is op 3 september 2008 in werking getreden. Richtlijn 2008/73/EG bepaalt dat de lidstaten uiterlijk op 1 januari 2010 de nodige wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in werking doen treden om aan die richtlijn te voldoen. Die richtlijn bepaalt echter niet dat de lidstaten die bepalingen vanaf die datum moeten toepassen.

Voor de rechtszekerheid en om te zorgen voor een uniforme toepassing van die maatregelen in alle lidstaten moeten de lidstaten die maatregelen vanaf die datum toepassen.

Aangezien de maatregelen vanaf 1 januari 2010 van toepassing moeten zijn, moet Richtlijn 2008/73/EG ook vanaf die datum in alle lidstaten op uniforme wijze worden toegepast.

Deze beschikking moet echter bepaalde door Richtlijn 2008/73/EG aangebrachte wijzigingen die geen omzetting door de lidstaten vereisen, onverlet laten. Die wijzigingen betreffen de vaststelling van specifieke veterinairrechtelijke maatregelen overeenkomstig de procedure die is vastgesteld in Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden[1] en rectificeren een achterhaalde referentie.

Om te zorgen voor een vlotte overgang naar de nieuwe vereenvoudigde procedures voor het opstellen en publiceren van lijsten met informatie op veterinair en zoötechnisch gebied moet worden bepaald dat overgangsbepalingen kunnen worden vastgesteld overeenkomstig de procedure van Besluit 1999/468/EG.

Richtlijn 2008/73/EG moet daarom dienovereenkomstig worden gewijzigd.