Toelichting bij COM(2008)139-2 - Sluiting van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Albanië in verband met de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 23 oktober 2006 heeft de Raad de Commissie gemachtigd namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten onderhandelingen te openen met de Republiek Albanië met het oog op de sluiting van een protocol bij de Stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Albanië, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie.

Onderhandelingen met Albanië hebben plaatsgevonden op 22 november 2006 en 1 februari 2007. De onderhandelingen zijn daarna voortgezet door middel van briefwisselingen van 2 april, 21 mei, 9 juli en 12 september 2007. Het protocol is op 7 januari 2008 door de Commissie en de regering van de Republiek Albanië geparafeerd. De tekst van het geparafeerde protocol is opgenomen als bijlage.

Bijgaande voorstellen hebben betrekking op 1) een besluit van de Raad betreffende de ondertekening van het protocol en 2) een besluit van de Raad en de Commissie betreffende de sluiting van het protocol.

De Commissie stelt voor dat de Raad:

- besluit tot ondertekening van het protocol namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten;

- het protocol namens de Europese Gemeenschap en haar lidstaten sluit en zijn goedkeuring hecht aan de sluiting door de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie. Dit voorstel dient door de Raad te worden goedgekeurd samen met het besluit tot sluiting van de Stabilisatie- en associatieovereenkomst met Albanië.