Toelichting bij COM(2008)246 - Wijziging van de bijlagen A en B bij Verordening (EG) nr. 1346/2000 betreffende insolventieprocedures

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Achtergrond van het voorstel

Motivering en doel van het voorstel



De bijlagen A en B bij Verordening (EG) nr. 1346/2000 van de Raad betreffende insolventieprocedures moeten worden gewijzigd.

Algemene context



Bijlage A bij Verordening (EG) nr. 1346/2000 van de Raad bevat een lijst van de in artikel 2, onder a), van de verordening bedoelde insolventieprocedures. Bijlage B bevat een lijst van de in artikel 2, onder c), bedoelde liquidatieprocedures.

De bijlagen bij Verordening (EG) nr. 1346/2000 van de Raad zijn laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 681/2007 van de Raad van 13 juni 2007.

De Republiek Letland heeft de Commissie op 13 december 2007 in kennis gesteld van nieuwe teksten tot wijziging van de in de bijlagen A en B opgenomen lijsten.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Verordening (EG) nr. 1346/2000 moet krachtens dit voorstel dienovereenkomstig worden gewijzigd.

Samenhang met andere beleidsgebieden



Deze verordening is in overeenstemming met andere beleidsmaatregelen van de Gemeenschap.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Externe raadpleging was niet relevant.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



De wijziging van de verordening kan een positief effect hebben op de reorganisatie van ondernemingen.

Zij zal waarschijnlijk een positief of neutraal effect hebben op de werkgelegenheid.

Zij zal waarschijnlijk een positief of neutraal effect hebben op het milieu.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Het voorstel heeft ten doel de bijlagen bij Verordening (EG) nr. 1346/2000 te wijzigen, teneinde rekening te houden met wijzigingen van het nationale insolventierecht van de lidstaten.

Rechtsgrondslag



Het voorstel is gebaseerd op artikel 45 van Verordening (EG) nr. 1346/2000.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende redenen in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

De lijsten voor de Republiek Letland in de bijlagen A en B bij Verordening (EG) nr. 1346/2000 van de Raad worden krachtens het voorstel van de Commissie vervangen door nieuwe lijsten, waarbij rekening wordt gehouden met de door de Republiek Letland meegedeelde gegevens.

De verordening is rechtstreeks toepasselijk in de lidstaten en vereist geen uitvoeringsmaatregelen. Zij wordt bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie en kan bijgevolg door alle belanghebbenden worden geraadpleegd.

Keuze van instrumenten



Het voorgestelde instrument is een verordening.

Andere instrumenten zouden om de volgende redenen ongeschikt zijn.

Overeenkomstig artikel 45 van Verordening (EG) nr. 1346/2000 van de Raad kunnen de bijlagen bij de verordening alleen door de Raad worden gewijzigd op initiatief van een van de lidstaten of op voorstel van de Commissie. Dit gedeeld initiatiefrecht was van toepassing gedurende een overgangsperiode van vijf jaar na de inwerkingtreding van het Verdrag van Amsterdam (artikel 67, lid 1, van het EG-Verdrag), maar sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Nice (artikel 67, lid 2, van het EG-Verdrag) berust het recht van initiatief uitsluitend bij de Commissie. Bijgevolg is het aan de Commissie om de Raad wijzigingen van de bijlagen bij de verordening overeenkomstig artikel 45 van de verordening voor te stellen.

3.

Gevolgen voor de begroting



Dit voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting.

Vereenvoudiging



Het voorstel voorziet in vereenvoudiging van de administratieve procedures voor autoriteiten (op EU- of nationaal niveau) en in vereenvoudiging van de administratieve procedures voor de particuliere sector.

Gerechten van de lidstaten zullen tijdig worden geïnformeerd over welke insolventieprocedures moeten worden erkend.

Schuldeisers, schuldenaars en curatoren zullen worden geïnformeerd over welke insolventieprocedures onder de verordening vallen.