Toelichting bij COM(2008)183 - Ondertekening en sluiting van een interimovereenkomst betreffende de handel en aanverwante zaken met Bosnië en Herzegovina

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Bijgaand voorstel voor een besluit van de Raad is het juridische instrument voor de ondertekening en sluiting van een Interimovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds.

2. Overeenkomstig de door de Raad op 21 november 2005 goedgekeurde onderhandelingsrichtsnoeren heeft de Commissie de onderhandelingen over de Stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO) met Bosnië en Herzegovina in december 2006 in technisch opzicht afgerond. De Commissie heeft de tekst van de SAO en van de Interimovereenkomst met Bosnië en Herzegovina op 4 december 3007 in Sarajevo geparafeerd. De Commissie stelt de Raad voor de SAO te ondertekenen en te sluiten, maar de SAO treedt pas in werking na ratificatie door de Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds.

3. In afwachting van de ratificatie van SAO stelt de Commissie voor, overeenkomstig de onderhandelingsrichtsnoeren en artikel 135 van de SAO zelf, een Interimovereenkomst te sluiten, zodat de bepalingen inzake handel en aanverwante zaken van de SAO zo snel mogelijk na ondertekening ervan in werking kunnen treden. De Commissie heeft met Bosnië en Herzegovina onderhandeld over een Interimovereenkomst, die op 4 december 2007 in Sarajevo is geparafeerd.

4. De handelsconcessies die zijn verleend bij Verordening (EG) nr. 2007/2000 van de Raad van 18 september 2000 tot vaststelling van uitzonderlijke handelsmaatregelen ten behoeve van de landen en gebieden die deelnemen aan of verbonden zijn met het stabilisatie- en associatieproces van de Europese Unie, tot wijziging van Verordening (EG) nr. 2820/98 en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 1763/1999 en (EG) nr. 6/2000[1], blijven van toepassing naast de Interimovereenkomst.

5. De Commissie verzoekt de Raad, zodra de Raad en de Commissie de evaluatie van de politieke voorwaarden met een positief resultaat hebben afgerond[2], de resultaten van de onderhandelingen goed te keuren en de Interimovereenkomst namens de Europese Gemeenschap te ondertekenen en te sluiten op basis van bijgaand voorstel.