Toelichting bij COM(2006)815 - Richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de lidstaten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De nieuwe Lissabonstrategie, die sinds 2005 geldt, is gebaseerd op een nieuwe governance-cyclus met een geïntegreerd pakket richtsnoeren dat tot 2008 geldig blijft. De lidstaten hebben op basis van deze geïntegreerde richtsnoeren, die zowel een economische en een sociale als een milieudimensie omvatten, hun nationale hervormingsprogramma's opgesteld waarin hun strategie voor groei en werkgelegenheid voor drie jaar wordt vastgesteld.

De evaluatie van de nationale hervormingsprogramma's door de Commissie is opgenomen in het jaarlijkse voortgangsverslag en in het daarbij gevoegde ontwerp van het gezamenlijk verslag over de werkgelegenheid, dat zal worden goedgekeurd overeenkomstig de procedure van artikel 128, lid 1, van het Verdrag. De evaluatie bevestigt dat de werkgelegenheid toeneemt en de werkloosheid afneemt. De groei van de productiviteit en de kwaliteit van de banen beantwoorden echter nog steeds niet aan de behoeften van Europa. De reactie van de Europese arbeidsmarkten op de uitdagingen van de globalisering en de vergrijzing blijft een kritiek punt. Verder wordt in de analyse van de nationale hervormingsprogramma's voor elk van de drie prioriteiten van de Europese werkgelegenheidsstrategie op de volgende sleutelkwesties gewezen:

- De uitvoering van het beleid is vooral gericht op het aan het werk krijgen en houden van meer mensen. Er is meer aandacht besteed aan een geïntegreerde levensloopaanpak van werken, maar voor jongeren, vrouwen en oudere werknemers wordt nog steeds een grotendeels losstaand beleid gevoerd.

- Uit het uitvoeringsverslag blijkt dat bij de beleidsuitvoering het minste belang wordt gehecht aan het aanpassingsvermogen van werknemers en bedrijven. Een meer omvattende aanpak is nodig waarbij flexibiliteit en zekerheid beter met elkaar worden gecombineerd. Er wordt meer aandacht besteed aan een geïntegreerde flexizekerheid-aanpak, maar er moet een reeks beleidstrajecten worden ontwikkeld om flexizekerheid in alle lidstaten te bevorderen.

- Er wordt degelijk aandacht besteed aan de structurele hervormingen van de onderwijs- en opleidingsstelsels en de band daarvan met de arbeidsmarkt. In veel lidstaten moeten echter nog samenhangende en omvattende strategieën worden uitgewerkt. Opleidingsinitiatieven worden nog steeds hoofdzakelijk gericht op jongeren en de deelname aan levenslang leren van personen ouder dan 45 jaar blijft verontrustend laag.

Deze conclusies bevestigen het beleid en de hervormingsagenda die in de huidige werkgelegenheidsrichtsnoeren zijn opgenomen. Om procedurele redenen (artikel 128, lid 2) dient de geldigheid daarvan voor 2007 na raadpleging van het Europees Parlement, het Comité van de Regio's, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Raadgevend Comité voor de werkgelegenheid bij een beschikking van de Raad te worden bevestigd.