Toelichting bij COM(2005)384 - Gemeenschappelijke marktordening in de sector zaaizaad

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Verordening (EEG) nr. 2358/71 van de Raad houdende een gemeenschappelijke ordening der markten in de sector zaaizaad heeft verscheidene belangrijke wijzigingen ondergaan en dit geldt ook voor GN-codes van onder die verordening vallende producten. Gezien die wijzigingen, en met name gezien de wijzigingen die zijn aangebracht bij Verordening (EG) nr. 1782/2003 van de Raad van 29 september 2003 tot vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor regelingen inzake rechtstreekse steunverlening in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers, verdient het duidelijkheidshalve en voor een goed begrip van de communautaire regelgeving aanbeveling deze Verordening in te trekken en door een nieuwe verordening te vervangen.

Het bepaalde in Verordening (EEG) nr. 1674/72 van de Raad van 2 augustus 1972 tot vaststelling van de algemene voorschriften voor de toekenning en de financiering van de steun in de sector zaaizaad is overgenomen in de uitvoeringsbepalingen die zijn vastgesteld in hoofdstuk 10 van Verordening (EG) nr. 1973/2004 van de Commissie. Derhalve dient Verordening (EEG) nr. 1674/72 van de Raad te worden ingetrokken.

Doordat niet langer wordt voorzien in een uitzondering voor invoer in het kader van naar behoren geregistreerde contracten betreffende vermeerdering in een derde land, krijgt het stelsel van invoercertificaten een uniform karakter voor alle invoer van zaaizaad en wordt het tegelijk vereenvoudigd.

De bestaande bepalingen betreffende de toekenning van nationale steun door Finland wegens de specifieke klimaatgesteldheid in dit land worden gehandhaafd en de Commissie zal vóór 1 januari 2006 bij de Raad een verslag indienen over de resultaten van die steun.