Toelichting bij COM(2004)462 - Voorstel voor een besluit van de Raad - Vernieuwing van het Comité van het Europees Sociaal Fonds

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Artikel 47 van Verordening (EG) nr. 1260/1999 van de Raad van 21 juni 1999 houdende algemene bepalingen inzake de Structuurfondsen bepaalt dat de Commissie bij de uitvoering van deze verordening wordt bijgestaan door vier comités, waaronder: b) het Comité uit hoofde van artikel 147 van het Verdrag.

2. De bepalingen met betrekking tot de organisatie en de taken van dit Comité zijn vastgelegd in de uitvoeringsregelingen, hoofdzakelijk in artikel 49 van Verordening (EG) nr. 1260/1999 van de Raad van 21 juni 1999 houdende algemene bepalingen inzake de Structuurfondsen.

3. Dit artikel bepaalt dat het Comité is samengesteld uit twee vertegenwoordigers van de regering, twee vertegenwoordigers van de vakbonden en twee vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties per lidstaat. Voor iedere lidstaat wordt voor elke categorie van vertegenwoordigers een plaatsvervanger benoemd. De leden en hun plaatsvervangers worden op voordracht van de Commissie door de Raad benoemd voor een periode van drie jaar.

4. De Raad heeft op 8 oktober 2001 besloten om op voordracht van de Commissie de leden en de plaatsvervangers van het Comité van het Europees Sociaal Fonds te benoemen voor de periode van 23 oktober 2001 tot en met 22 oktober 2004.

Tijdens deze periode zijn door de Raad op voordracht van de Commissie aanvullende besluiten genomen ter vervanging van leden en plaatsvervangers van het Comité. De termijn van deze vervangingen verstrijkt ook op 22 oktober 2004.

5. Artikel 52, lid 3, van de Akte betreffende de toetredingsvoorwaarden voor de Tsjechische Republiek, de Republiek Estland, de Republiek Cyprus, de Republiek Letland, de Republiek Litouwen, de Republiek Hongarije, de Republiek Malta, de Republiek Polen, de Republiek Slovenië en de Slowaakse Republiek en de aanpassing van de Verdragen waarop de Europese Unie is gegrond bepaalt dat de in bijlage XVIII vermelde comités bij de toetreding volledig worden vernieuwd. Het Comité van het Europees Sociaal Fonds is een van de in bijlage XVIII vermelde comités.

6. Na raadpleging van de lidstaten dient de Commissie bijgevolg bij de Raad dit voorstel voor een besluit in tot benoeming van de leden en de plaatsvervangers van het Comité van het Europees Sociaal Fonds Comité voor de periode van 1 mei 2004 tot en met 30 april 2007.