Toelichting bij COM(2004)285 - Autonome overgangsmaatregelen voor de invoer van bepaalde verwerkte landbouwproducten uit Bulgarije en de uitvoer van bepaalde verwerkte landbouwproducten naar Bulgarije

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In het kader van het algemene toetredingsproces en de Europaovereenkomsten is de Commissie in oktober 2002 ingevolge richtsnoeren van de Raad onderhandelingen met de geassocieerde LMOE's aangegaan om de handelsregeling voor verwerkte landbouwproducten te verbeteren.

De onderhandelingen met de Republiek Bulgarije begonnen in december 2002 en werden afgesloten in februari 2004. Het is de bedoeling dat de nieuwe handelsregelingen op 1 mei 2004 of uiterlijk op 1 juni 2004 in werking treden. Door de nieuwe regelingen wordt protocol nr. 3 van de Europaovereenkomst met de Republiek Bulgarije, dat de handelsregeling voor verwerkte landbouwproducten bevat, gewijzigd.

De nieuwe regelingen behelzen een onmiddellijke, dan wel een geleidelijke liberalisering van de rechten voor bepaalde verwerkte landbouwproducten. Voor bepaalde gevoelige verwerkte landbouwproducten worden op basis van de traditionele handel rechtenvrije contingenten ingevoerd. Voor invoer buiten deze contingenten worden de rechten van jaar tot jaar verlaagd.

De concessies van de Gemeenschap worden verleend mits de Bulgaarse Republiek overeenkomstige concessies aan de Gemeenschap verleent. Aangezien de Gemeenschap het besluit tot goedkeuring van het nieuwe aanpassingsprotocol niet op tijd zal hebben vastgesteld om dit op 1 mei 2004 in werking te laten treden, moet zij, om gevolg aan deze overeenkomst te geven, op autonome basis voorzien in de toepassing van de aan Bulgarije verleende tariefconcessies vanaf 1 mei 2004.

Dit is het doel van bijgaand voorstel voor een Verordening van de Raad tot vaststelling van autonome overgangsmaatregelen.