Toelichting bij COM(2004)215 - Vaststelling met ingang van 1 mei 2004 van de aanpassingscoëfficiënten die van toepassing zijn op de bezoldigingen van de ambtenaren en andere personeelsleden van de EG in de nieuwe lidstaten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.Inleiding

Overeenkomstig de bepalingen van artikel 64 van het statuut stelt de Raad de aanpassingscoëfficiënten vast die van toepassing zijn op de bezoldigingen van de ambtenaren en andere personeelsleden van de Europese Gemeenschappen.

Buiten de Europese Unie wordt, overeenkomstig artikel 11 van bijlage X van het statuut (regeling voor standplaats buiten de Gemeenschap) en behoudens verzoek van de ambtenaar, op de bezoldiging de in België toepasselijke aanpassingscoëfficiënt (100%) toegepast.

Met het oog op de toetreding op 1 mei 2004 zal op de bezoldiging in de nieuwe lidstaten de overeenkomstige aanpassingscoëfficiënt, berekend overeenkomstig bijlage XI van het statuut, worden toegepast.

Artikel 33, lid 4, van het Toetredingsverdrag staat echter de verlenging toe van de toepassing van bijlage X van het statuut op de ambtenaren die worden verzocht in de nieuwe lidstaten in dienst te blijven gedurende een periode van maximaal 15 maanden na de toetreding.

Bijgevolg zullen de aanpassingscoëfficiënten gelden voor de ambtenaren en andere personeelsleden die vanaf 1 mei 2004 in de nieuwe lidstaten werkzaam zullen zijn.
2.Berekening van de aanpassingscoëfficiënten

Overeenkomstig de bepalingen van artikel 1, lid 3, onder a), eerste alinea, van bijlage XI van het statuut heeft Eurostat de economische pariteiten bepaald die per 1 juli 2003 de gelijkwaardigheden in koopkracht vaststellen tussen de bezoldigingen van de Europese Gemeenschappen die in de hoofdsteden worden betaald en die welke worden betaald in de referentiestad: Brussel.

De aanpassingscoëfficiënten in de verschillende landen worden rechtstreeks vastgesteld aan de hand van de verhoudingen tussen deze economische pariteiten en de op 1 juli 2003 geldende wisselkoersen.

Deze economische pariteiten, wisselkoersen en aanpassingscoëfficiënten worden in de tabel hierna weergegeven.