Toelichting bij COM(2004)148-1 - Aanpassing van de Richtlijnen 1999/45/EG, 2002/83/EG, 2003/37/EG en 2003/59/EG van het Europees Parlement en de Raad en de Richtlijnen 77/388/EEG, 91/414/EEG, 96/26/EG, 2003/48/EG en 2003/49/EG, op het gebied van vrij verkeer van goederen, vrijheid van dienstverlening, landbouw, vervoer en belastingen, in verband met de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In artikel 20 van de Akte betreffende de toetreding van Tsjechië, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije tot de Europese Unie wordt verwezen naar bijlage II bij de Akte, waarin de in verband met de toetreding vereiste aanpassingen van het acquis zijn vervat. In bijlage II zijn in principe alleen aanpassingen van besluiten verwerkt die vóór de afsluitingsdatum van de toetredingsonderhandelingen, dat wil zeggen 1 november 2002, zijn goedgekeurd.

Aanvullende aanpassingen aan het acquis zijn echter noodzakelijk, met name wat betreft besluiten die na die datum zijn goedgekeurd en besluiten die niet in bijlage II konden worden opgenomen of waarvoor door gewijzigde omstandigheden nieuwe aanpassingen noodzakelijk zijn.

De vorm van de besluiten die worden goedgekeurd op grond van artikel 57 van de Toetredingsakte dient gelijk te zijn aan die van de gewijzigde besluiten.

Aangehecht voorstel voor een richtlijn van de Raad bevat deze aanvullende aanpassingen. Al deze aanpassingen zijn van technische aard.

Andere besluiten die in verband met de uitbreiding van de Unie moeten worden aangepast, en die, bijvoorbeeld, door tijdgebrek niet in dit voorstel voor een richtlijn konden worden verwerkt, moeten later worden aangepast, eventueel via een normale procedure.

Artikel 2, lid 3, van het Toetredingsverdrag machtigt de Raad of de Commissie voor de toetreding maatregelen vast te stellen, zoals die, onder andere, worden bedoeld in artikel 57 van de Toetredingsakte. Deze maatregelen treden slechts in werking onder voorbehoud en op de datum van inwerkingtreding van het onderhavige Verdrag.

Artikel 57 van de Toetredingsakte machtigt de Raad of de Commissie besluiten van vóór de toetreding in verband met de toetreding aan te passen, indien in de Toetredingsakte of de bijlagen daarvan niet in de noodzakelijke aanpassingen is voorzien. Deze aanpassingen treden onmiddellijk bij de toetreding in werking.

De Raad wordt verzocht zijn goedkeuring aan bijgaand voorstel van de Commissie.