Toelichting bij COM(2003)470 - Goedkeuring van de toetreding van de EG tot het Internationaal Verdrag voor de bescherming van planten zoals herzien en in november 1997 goedgekeurd bij Resolutie 12/97 van de Negenentwintigste Zitting van de FAO-Conferentie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het Internationaal Verdrag voor de bescherming van planten (IPPC) is een multilateraal Verdrag dat is neergelegd bij de directeur-generaal van de FAO. Het Verdrag is in 1951 aangenomen en het daaropvolgende jaar in werking getreden. Het is dan in 1979 gewijzigd en de wijzigingen zijn in 1991 in werking getreden.

Eén van de hoofddoelstellingen van het Verdrag bestaat erin 'te komen tot een gemeenschappelijk en doeltreffend optreden ter voorkoming van het verspreiden en binnendringen van ziekten van planten en plantaardige producten en ter bevordering van het nemen van maatregelen ter bestrijding daarvan'.

De rol van het Verdrag ten aanzien van de handel is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Dit heeft geleid tot een nieuwe herziening van het Verdrag om het in overeenstemming te brengen met de Overeenkomst inzake sanitaire en fytosanitaire maatregelen in de Slotakte van de Uruguayronde en om te zorgen voor samenhang met het nieuwe systeem voor de uitwerking van internationale normen in het kader van het IPPC-Verdrag. De herziene tekst is in november 1997 goedgekeurd bij Resolutie 12/97 van de FAO-Conferentie.

Dit voorstel heeft tot doel de bovenbedoelde herziene tekst namens de Europese Gemeenschap goed te keuren ten aanzien van de aangelegenheden waarvoor de Gemeenschap bevoegd is. Het heeft ook de toetreding van de Europese Gemeenschap tot het IPPC-Verdrag tot doel.

De Raad wordt verzocht zijn voorzitter te machtigen om de toetredingsakte neer te leggen bij de directeur-generaal van de FAO.