Toelichting bij COM(2003)126 - Wijziging van Beschikking 283/2000/EGKS en de Verordeningen (EG) nr. 584/96, (EG) nr. 763/2000 en (EG) nr. 1514/2002 betreffende de antidumpingmaatregelen die van toepassing zijn op warmgewalst breedband en hulpstukken van buisleidingen, van ijzer of van staal

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op grond van Verordening (EG) nr. 452/2003 van de Raad van 6 maart 2003 kunnen maatregelen worden genomen om te voorkomen dat een combinatie van vrijwaringstariefmaatregelen met antidumpingmaatregelen en/of compenserende maatregelen zwaardere gevolgen heeft dan bedoeld of wenselijk is in het kader van het beleid en de doelstellingen van de Gemeenschap op het gebied van de handelsbescherming.

Momenteel zijn antidumpingmaatregelen van toepassing op warmgewalst breedband uit Bulgarije, Zuid-Afrika en Servië en Montenegro  i, op hulpstukken voor buisleidingen uit Tsjechië, Maleisië, de Republiek Korea, Rusland, Slowakije, Kroatië, Thailand, de Volksrepubliek China en op hulpstukken voor buisleidingen die vanuit Chinees Taipei worden verzonden  i.

Op 27 september 2002 heeft de Commissie vrijwaringstariefmaatregelen vastgesteld ten aanzien van bepaalde ijzer- en staalproducten, waaronder warmgewalst breedband en hulpstukken voor buisleidingen, in de vorm van een aanvullend vrijwaringsrecht dat verschuldigd wordt indien de desbetreffende tariefcontingenten worden overschreden (hierna vrijwaringsrecht).

Het wordt wenselijk geacht gehele of gedeeltelijke vrijstelling van antidumpingrechten te verlenen voor producten waarop ook een vrijwaringsrecht van toepassing is, zodat, wanneer voor een product normalerwijze zowel een antidumpingrecht als een vrijwaringsrecht verschuldigd is, het antidumpingrecht niet van toepassing is indien het antidumpingrecht lager is dan of gelijk aan het vrijwaringsrecht en indien het antidumpingrecht hoger is dan het vrijwaringsrecht slechts dat deel van het antidumpingrecht verschuldigd wordt dat het bedrag van het vrijwaringsrecht overschrijdt.

Wanneer de Commissie een minimumprijsverbintenis heeft aanvaard en de Raad producten waarvoor die verbintenis geldt geheel of ten dele van het antidumpingrecht heeft vrijgesteld, moeten de betrokken ondernemingen op vergelijkbare wijze kunnen profiteren, hetzij door een vrijstelling hetzij door een verlaging van de minimumprijs wanneer op het betrokken product ook een vrijwaringsrecht van toepassing is.

De Commissie heeft alle belanghebbenden medegedeeld dat zij voornemens is de ongewenste en te belastende gevolgen van een gelijktijdige toepassing van antidumpingmaatregelen en het vrijwaringsrecht te voorkomen, en zij heeft rekening gehouden met de mondelijke en schriftelijke opmerkingen van de belanghebbenden.

Daarom wordt voorgesteld dat de Raad onderhavig voorstel voor een verordening goedkeurt. Hierbij worden de rechten vastgesteld die van toepassing zijn op warmgewalst breedband uit Bulgarije, Zuid-Afrika en Servië en Montenegro en op hulpstukken voor buisleidingen uit Tsjechië, Maleisië, de Republiek Korea, Rusland, Slowakije, Kroatië, Thailand, de Volksrepubliek China en op hulpstukken voor buisleidingen die vanuit Chinees Taipei worden verzonden, wanneer op deze producten ook een vrijwaringsrecht van toepassing is. Dit voorstel bevat tevens bepalingen in verband met de prijsverbintenissen.