Toelichting bij COM(2001)287 - Toetreding van de EG tot de Commissie van de Codex Alimentarius

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 26 november 1991 is de Europese Gemeenschap, naast de lidstaten, toegetreden tot de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (Food and Agriculture Organisation, FAO). Daarbij is uitdrukkelijk aangetekend dat de Europese Gemeenschap lid zou kunnen worden van de Commissie van de Codex Alimentarius, een gezamenlijk programma van FAO en WHO inzake voedselnormen. Het doel van de Codex Alimentarius is het beschermen van de gezondheid van de consument en het garanderen van eerlijke praktijken bij de handel in levensmiddelen.

Met de inwerkingtreding in 1994 van enkele WTO-Overeenkomsten, met name de Overeenkomst inzake sanitaire en fytosanitaire maatregelen (SPS-Overeenkomst) en de Overeenkomst inzake technische handelsbelemmeringen (TBT-Overeenkomst), is de juridische relevantie van de normen, richtsnoeren en aanbevelingen van de Codex Alimentarius alleen maar groter geworden doordat in de betrokken overeenkomsten naar de Codex Alimentarius wordt verwezen en doordat wordt aangenomen dat relevante nationale maatregelen aan de geldende voorschriften voldoen als zij op de normen, richtsnoeren of aanbevelingen van de Commissie van de Codex Alimentarius gebaseerd zijn.

Krachtens artikel 2 van de statuten van de Commissie van de Codex Alimentarius heeft de Europese Gemeenschap, als lid van de FAO, het recht om volwaardig lid te worden van de Commissie van de Codex Alimentarius.

Het volwaardig lidmaatschap van de Europese Gemeenschap van de Commissie van de Codex Alimentarius zou de coherentie tussen normen, richtsnoeren, aanbevelingen en andere door deze Commissie goedgekeurde bepalingen enerzijds en andere relevante internationale verplichtingen van de Europese Gemeenschap anderzijds moeten bevorderen.

Bij besluit van 21 december 1993 heeft de Raad de Europese Commissie gemachtigd tot onderhandelen over de voorwaarden waaronder de Europese Gemeenschap volwaardig lid van de Commissie van de Codex Alimentarius zou kunnen worden, rekening houdend met de bevoegdheden van de Europese Gemeenschap, haar positie binnen de FAO, en het doel en de bijzondere kenmerken van de Commissie van de Codex Alimentarius.

Het resultaat van de onderhandelingen van de Europese Commissie wordt bevredigend geacht en houdt rekening met zowel de belangen van de Europese Gemeenschap en haar lidstaten als de specifieke kenmerken van de Commissie van de Codex Alimentarius. Er moeten praktische regelingen worden getroffen voor de deelname van de Europese Gemeenschap en haar lidstaten aan de werkzaamheden in verband met de Codex Alimentarius om ervoor te zorgen dat genoemde partijen optimaal kunnen profiteren van de toetreding van de Gemeenschap tot de Commissie van de Codex Alimentarius.

Gelet op het bovenstaande is het noodzakelijk dat de Europese Gemeenschap toetreedt tot de Commissie van de Codex Alimentarius.