Toelichting bij COM(2003)196-2 - Sluiting van een overeenkomst tot wijziging van het Protocol inzake overeenstemmingsbeoordeling en de aanvaarding van industrieproducten bij de associatieovereenkomst met Hongarije - PEOA -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

I. Toelichting

Op basis van de op 21.9.1992 door de Raad goedgekeurde onderhandelingsrichtsnoeren en het specifieke besluit van de Raad van juni 1997 waarbij de Commissie een mandaat werd gegeven voor onderhandelingen over Europaovereenkomsten inzake overeenstemmingsbeoordeling met de landen van Midden- en Oost-Europa, heeft de Raad op 14 april 2001 zijn goedkeuring gehecht aan een Protocol inzake overeenstemmingsbeoordeling en de aanvaarding van industrieproducten  i bij de Europaovereenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Republiek Hongarije, anderzijds (hierna 'PEOA' genoemd). Op grond van dezelfde onderhandelingsrichtsnoeren, die op 19.7.2002 door de Raad werden gewijzigd, heeft de Commissie met de Republiek Hongarije onderhandelingen gevoerd over een overeenkomst tot wijziging van de PEOA en heeft zij een dergelijke overeenkomst geparafeerd (hierna de 'Overeenkomst' genoemd.

De tekst van de overeenkomst is bij deze mededeling gevoegd. Hierna volgt een evaluatie van de overeenkomst en wordt de Raad voorgesteld machtiging te verlenen voor de ondertekening van de overeenkomst en een besluit te nemen waarbij de sluiting daarvan namens de Gemeenschap wordt goedgekeurd.

Evaluatie van de overeenkomst

De PEOA voorziet in de uitbreiding van bepaalde voordelen van de interne markt in sectoren waarvoor de wetgeving reeds geharmoniseerd is. Zij verbetert zodoende de markttoegang door de opheffing van technische belemmeringen voor de handel in industrieproducten en voorziet te dien einde in twee mechanismen voor a) de wederzijdse aanvaarding van industrieproducten die voldoen aan de voorwaarden om in een van de partijen legaal in de handel te worden gebracht en b) de wederzijdse erkenning van de resultaten van de overeenstemmingsbeoordeling van industrieproducten die aan de communautaire en de overeenkomstige nationale wetgeving zijn onderworpen.

In het oorspronkelijke artikel 8 van de PEOA, dat betrekking heeft op de oorsprong, is bepaald dat de PEOA uitsluitend van toepassing is op goederen die volgens de niet-preferentiële oorsprongsregels van oorsprong zijn uit de partijen.

De overeenkomst wijzigt deze bepaling en breidt het toepassingsgebied van het Protocol uit tot alle industrieproducten ongeacht hun oorsprong. Dit brengt de PEOA meer in overeenstemming met de situatie die zal ontstaan wanneer de Republiek Hongarije lid wordt van de Gemeenschap. Bovendien wordt hierdoor de markttoegang verbeterd omdat producten van oorsprong uit landen buiten de Gemeenschap en de Republiek Hongarije slechts in een partij gecertificeerd moeten worden om toegang te hebben tot de markt van beide partijen.

II. De ontwerp-besluiten van de Raad

Aan dit document is een voorstel voor twee besluiten van de Raad gehecht.

Het eerste voorstel heeft betrekking op de ondertekening van de overeenkomst. Voor de goedkeuring van deze overeenkomst is ondertekening door Hongarije vereist. Voorgesteld wordt derhalve dat de voorzitter van de Raad wordt gemachtigd de persoon aan te wijzen die gemachtigd is dit Protocol namens de Gemeenschap te ondertekenen, onder voorbehoud van latere sluiting op basis van de artikelen 133 en 300 van het Verdrag.

Het voorstel voor een tweede besluit houdt verband met de goedkeuring van de overeenkomst.

De Commissie stelt derhalve voor dat de Raad zijn goedkeuring hecht aan de bijgaande besluiten inzake de ondertekening en de sluiting van de PEOA.