Toelichting bij COM(2003)157 - Machtiging van Spanje om de overeenkomst met Zuid-Afrika inzake wederzijdse visserijbetrekkingen te verlengen tot en met 7 maart 2004

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het koninkrijk Spanje heeft op 14 augustus 1979 een overeenkomst ondertekend met de Republiek Zuid-Afrika inzake de wederzijdse visserijbetrekkingen, die op 8 maart 1982 in werking is getreden voor een eerste periode van 10 jaar; het is voorzien dat de overeenkomst vervolgens voor onbepaalde tijd van kracht blijft tenzij het wordt opgezegd met een voorzeg van 12 maanden. In de overeenkomst is bepaald dat aan schepen die de Spaanse vlag voeren jaarlijkse visserijvergunningen kunnen worden aangeboden, zoals het geval is geweest sinds 1989.

Artikel 167, lid 2, van de Akte betreffende de toetreding van Spanje en Portugal bepaalt dat de rechten en verplichtingen die voor het koninkrijk Spanje voortvloeien uit de met derde landen gesloten visserijovereenkomsten onverlet blijven gedurende de periode waarin de bepalingen van deze overeenkomsten voorlopig worden gehandhaafd. Krachtens het bepaalde in artikel 167, lid 3, van de betredingsakte stelt de Raad, op voorstel van de Commissie, met gekwalificeerde meerderheid van stemmen de passende besluiten vast voor het handhaven van de daaruit voortvloeiende visserijactiviteiten, met inbegrip van de mogelijkheid om deze overeenkomsten te verlengen met een periode van maximaal één jaar.

Het koninkrijk Spanje, bij de hier voorgestelde beschikking, wordt gemachtigd tot en met 7 maart 2004, de voorgenoemde visserijovereenkomst te verlengen.