Toelichting bij COM(2002)335 - Regeling voor landbouwproducten en door verwerking daarvan verkregen goederen, uit de staten in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan (de ACS-staten)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De voorgestelde verordening omvat de bepalingen voor de toepassing van artikel 1 van bijlage V bij de Overeenkomst van Cotonou, rekening houdend met Verklaring XXII bij de Overeenkomst van Cotonou waarin de Gemeenschap heeft meegedeeld voornemens te zijn de in bijlage V vermelde maatregelen te nemen om de ACS-Staten de preferentiƫle regeling voor bepaalde landbouwproducten en verwerkte producten toe te kennen.

De nieuwe verordening, waarbij Verordening (EG) nr. 1706/98 wordt ingetrokken, houdt een vereenvoudiging in van de bepalingen en laat ze beter aansluiten bij het kader van de Overeenkomst van Cotonou. De voorgestelde aanpak verschilt van die van de oude Verordening (EG) nr. 1706/98 van de Raad in die zin dat alle handelspreferenties worden opgenomen in bijlage I en bijlage II.

Bijlage I bevat een lijst van al de producten die zijn opgenomen in Verklaring XXII van bijlage V bij de Overeenkomst van Cotonou, alsmede de specifieke invoerbepalingen voor die producten. Als voor een product van bijlage I een tariefcontingent, een referentiehoeveelheid of een tariefplafond geldt, worden de specifieke bepalingen voor dat product in bijlage II vermeld. Bijlage II omvat de bepalingen betreffende de tariefcontingenten, de referentiehoeveelheden en de tariefplafonds waaraan bepaalde producten van bijlage I zijn onderworpen.

De Commissie stelt de Raad dan ook voor de aangehechte verordening goed te keuren.