Toelichting bij COM(2002)325 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 397/1999 tot instelling van een definitief antidumpingrecht op de invoer van rijwielen uit Taiwan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij Verordening (EG) nr. 397/1999 stelde de Raad een definitief antidumpingrecht in op de invoer van rijwielen van oorsprong uit Taiwan. Bij het onderzoek dat leidde tot instelling van bovengenoemd recht, werd gebruik gemaakt van een steekproefgroep overeenkomstig artikel 17 van Verordening (EG) nr. 384/96 van de Raad betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap (de 'basisverordening').

Volgens artikel 11, lid 4, van de basisverordening kan voor nieuwe exporteurs geen nieuw onderzoek worden geopend wanneer tijdens het oorspronkelijke onderzoek gebruik is gemaakt van een steekproef. Met het oog op een gelijke behandeling tussen authentieke nieuwe producenten/exporteurs en de medewerkende ondernemingen die geen deel uitmaakten van de bij het oorspronkelijke onderzoek gebruikte steekproef is in artikel 2 van Verordening (EG) nr. 397/1999 bepaald dat wanneer een nieuwe producent/exporteur de Commissie met voldoende bewijsmiddelen kan aantonen dat hij voldoet aan de drie in deze verordening vermelde basisvoorwaarden (namelijk dat hij het product in kwestie in het onderzoektijdvak niet heeft uitgevoerd, dat hij geen banden heeft met één van de exporteurs of producenten waarvoor antidumpingrechten van toepassing zijn en dat hij het product in kwestie na het verstrijken van het onderzoektijdvak heeft uitgevoerd of een onherroepelijke contractuele verplichting is aangegaan om deze uit te voeren), kan de Raad besluiten dat voor deze nieuwe producent/exporteur het gewogen gemiddelde recht geldt dat van toepassing is op de medewerkende ondernemingen die geen deel uitmaakten van de steekproef. Indien de Raad dit besluit moet artikel 1, lid 3 van Verordening (EG) nr. 397/1999 worden gewijzigd: de naam van de nieuwe producent/exporteur moet dan namelijk worden toegevoegd aan de lijst in de bijlage bij die verordening.

In augustus 2001 heeft de Commissie van een ondernemer in Taiwan het verzoek ontvangen om als nieuwe exporteur te worden aangemerkt. Bij het onderzoek van het verzoek alsmede van het aanvullend bewijsmateriaal dat in voorkomend geval was verstrekt door de producent/exporteur in kwestie, bleek dat deze voldeed aan alle relevante voorwaarden.

De Commissie stelt de Raad dientengevolge voor zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand voorstel voor een verordening tot wijziging van artikel 1, lid 3 van Verordening (EG) nr. 397/1999 door de nieuwe producent/exporteur toe te voegen aan de lijst in de bijlage bij die verordening.