Toelichting bij COM(2002)117 - Specifieke beperkende maatregelen tegen sommige personen en entiteiten die banden hebben met Usama bin Laden, het Al-Qaida-netwerk en de Taliban, en tot intrekking van Verordening 467/2001 tot instelling van een verbod op de uitvoer van bepaalde goederen en diensten naar Afghanistan, tot versterking van het verbod op vluchten en verlenging van de bevriezing van tegoeden en andere financiële middelen ten aanzien van de Taliban van Afghanistan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


In uitvoering van Resoluties 1267(1999) en 1333(2000) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Raad besloten bij Verordening (EG) nr. 467/2001 van de Raad een aantal sancties ten aanzien van Afghanistan vast te stellen, meer in het bijzonder een verbod op vluchten naar Afghanistan en op de uitvoer van bepaalde goederen en diensten naar dat land en een bevriezing van tegoeden.

Bij Resolutie 1390(2002) van 16 januari 2002 heeft de Veiligheidsraad beslist dat het toepassingsgebied van de financiële maatregelen en van het verbod op het verstrekken van diensten in verband met militaire activiteiten dient te worden aangepast en dat de overige sancties moeten worden ingetrokken. De aangepaste financiële maatregelen en het verbod op het verstrekken van bepaalde diensten zijn gericht tegen Usama bin Laden, het Al-Qaida-netwerk en de Taliban; een VN-sanctiecomité zal een lijst van de betrokken personen, groepen en entiteiten vaststellen. Gelet op het feit dat deze maatregelen worden opgelegd in het licht van de rol van de betrokkenen binnen het internationale terrorisme, zonder dat er een verband tussen de betrokken personen en groepen en de nieuwe regering van Afghanistan bestaat, wordt het passend geacht een nieuwe verordening vast te stellen waarbij deze maatregelen worden opgelegd en de sancties ten aanzien van Afghanistan worden ingetrokken.

Gezien de uitdrukkelijke vermelding van het terrorisme in de teksten is deze nieuwe verordening zoveel mogelijk afgestemd op Verordening (EG) nr. 2580/2001 van de Raad, waarin het kader is vastgesteld voor specifieke beperkende maatregelen voor terrorismebestrijding die gericht zijn tegen personen, groepen en entiteiten die niet het voorwerp van een specifiek besluit van Veiligheidsraad of een VN-sanctiecomité hebben gevormd.