Toelichting bij COM(2000)59 - Wijziging van Richtlijn 68/193/EEG betreffende het in de handel brengen van vegetatief teeltmateriaal voor wijnstokken

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In Richtlijn 68/193/EEG zijn de voorwaarden vastgesteld betreffende het in de handel brengen van teeltmateriaal voor wijnstokken in de Gemeenschap.

De tekst bevat een aantal bepalingen op grond waarvan de lidstaten unilateraal van een aantal normen mogen afwijken. Met het oog op de consolidering van de interne markt wordt het nu al wenselijk geacht om deze bepalingen te wijzigen of af te schaffen om alle feitelijke en potentiële belemmeringen voor het vrije verkeer van teeltmateriaal voor wijnstokken op te heffen.

Dit voorstel is bedoeld om daaraan te voldoen.

In het licht van de opgedane ervaringen en van de geboekte wetenschappelijke en technische vooruitgang worden in dit voorstel ook bepalingen van de betrokken richtlijn gepreciseerd en bijgewerkt, met name wat de nieuwe soorten teeltmateriaal betreft (loten, via microvermeerderingstechnieken geproduceerd materiaal).

Het voorstel creëert een rechtsgrondslag waarbij rekening wordt gehouden met de ontwikkelingen op het gebied van de genetisch gemodificeerde rassen (Richtlijn 90/220/EEG van de Raad), en op het gebied van de nieuwe voedingsmiddelen verwijst het naar Verordening (EG) nr. 258/97.

Het voorstel heeft geen enkele implicatie voor de subsidiariteit, aangezien het is gebaseerd op artikel 37 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap en dus uitsluitend onder de bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Een optreden op communautair niveau is gerechtvaardigd aangezien het voorstel voornamelijk betrekking heeft op de harmonisering van de in de lidstaten uitgevoerde technische controles.

Het voorstel is ook bedoeld om de procedure betreffende een nauwe samenwerking tussen de Commissie en de lidstaten binnen een permanent comité te actualiseren; het is echter alleen de bedoeling de tekst aan Besluit 1999/468/EG van de Raad aan te passen.

Het voorstel heeft geen effect op de begroting van de Gemeenschap.