Toelichting bij COM(2001)569 - Specifieke beperkende maatregelen tegen bepaalde personen en entiteiten in het kader van de strijd tegen het internationale terrorisme

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.


Op de buitengewone bijeenkomst van 21 september 2001 verklaarde de Europese Raad dat het terrorisme een waarlijke uitdaging is voor de wereld en voor Europa, en dat de strijd tegen het terrorisme een prioritaire doelstelling van de Europese Unie zal zijn. De Europese Raad verklaarde tevens dat de strijd tegen de financiering van terrorisme van doorslaggevend belang is in de strijd tegen het terrorisme, en verzocht de Raad de nodige maatregelen ter bestrijding van iedere vorm van financiering van terroristische activiteiten te treffen.

De voorgestelde verordening beoogt een snelle en coherentere toepassing en een optimale effectiviteit van deze maatregelen in de gehele Europese Gemeenschap. Teneinde ontduiking van de voorgestelde maatregelen te voorkomen, wordt het noodzakelijk geacht beperkingen toe te passen op betalingen en kapitaalbewegingen binnen de Europese Gemeenschap.

De voorgestelde maatregelen zullen mogelijk te zijner tijd moeten worden aangevuld met andere maatregelen, rekening houdend met de besluiten van de VN-Veiligheidsraad en de lessen die getrokken worden uit de toepassing van de voorgestelde maatregelen. De Commissie zal waar nodig aanvullende voorstellen doen.