Toelichting bij COM(2001)23 - Wijze van beheer van gemeenschappelijke tariefcontingenten en referentiehoeveelheden voor producten die voor preferenties in aanmerking komen op grond van overeenkomsten met bepaalde landen in het Middellandse-Zeegebied

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De handelsovereenkomsten van de Gemeenschap met een aantal landen in het Middellandse-Zeegebied voorzien in tariefconcessies voor bepaalde producten binnen communautaire tariefcontingenten en/of referentiehoeveelheden.

De tariefcontingenten zijn ten uitvoer gelegd bij Verordening (EG) van de Raad nr. 1981/94 van 25 juli 1994. Het beheer van de referentiehoeveelheden wordt geregeld door Verordening (EG) van de Raad nr. 934/95 van 10 april 1995.

Deze verordeningen zijn inmiddels herhaaldelijk ingrijpend gewijzigd. Herziening en vereenvoudiging zijn daarom geboden. Om de tenuitvoerlegging van de betrokken maatregelen te rationaliseren, wordt voorgesteld de bepalingen inzake tariefcontingenten en referentiehoeveelheden, die thans in verschillende verordeningen zijn opgenomen, bijeen te brengen in één nieuwe verordening.

Bijgaand voorstel houdt rekening met latere wijzigingen van de Verordeningen nrs. 1981/94 en 934/95 en met de wijzigingen van de codes van de gecombineerde nomenclatuur en van de Tariconderverdelingen. Bovendien bevat bijgaand voorstel de toepassingsbepalingen voor drie nieuwe tariefcontingenten en voor enkele wijzigingen aan bestaande tariefcontingenten en referentiehoeveelheden voor producten van oorsprong uit Tunesië. Die nieuwe tariefcontingenten en die wijzigingen aan bestaande tariefconcessies zijn voorzien bij het Besluit van de Raad van [...] betreffende de sluiting van de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Tunesië inzake de liberaliseringsmaatregelen voor het onderlinge handelsverkeer en de wijziging van de landbouwprotocollen bij de Associatieovereenkomst tussen de EG en de Republiek Tunesië.

Dit is het doel van bijgaand voorstel.