Toelichting bij COM(2000)522 - Wijziging van Verordening (EEG) nr. 1907/90 betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In haar mededeling aan de Raad inzake de bescherming van legkippen heeft de Commissie zich ertoe verbonden een voorstel te doen om de vermelding van het houderijsysteem bij de etikettering van de eieren verplicht te stellen.

Ook heeft de Raad de Commissie bij de goedkeuring van Richtlijn 1999/74/EG verzocht hem vóór 1 januari 2002 een voorstel voor te leggen met het oog op de aanpassing van de bij Verordening (EEG) nr. 1907/90 van de Raad vastgestelde handelsnormen aan de nieuwe bepalingen van deze richtlijn, met name rekening houdend met de mogelijke invoering van een verplichte etikettering.

Met het onderhavige voorstel wordt aan dit verzoek voldaan.

De eerste wijziging van Verordening (EEG) nr. 1907/90 die wordt voorgesteld, betreft de verplichting om op eieren en de verpakking ervan het houderijsysteem te vermelden, teneinde de consument de mogelijkheid te geven om tussen de verschillende klassen eieren te kiezen op grond van de productiewijze. Deze verplichting geldt voor alle in de Europese Unie verhandelde eieren, ook de uit derde landen ingevoerde, al worden voor ingevoerde eieren wel alternatieven geboden.

Verder wordt een wijziging voorgesteld met het doel de normen te vereenvoudigen door klasse B (eieren van tweede kwaliteit of verduurzaamde eieren) en klasse C (gedeklasseerde eieren en eieren bestemd voor de industrie) samen te voegen tot een nieuwe klasse B van eieren bestemd voor de industrie. De handel in eieren die onder de huidige klasse B vallen, is namelijk in de hele Europese Unie van geringe betekenis en de overgrote meerderheid van de bedrijfstak streeft ernaar om de consument uitsluitend eieren van eerste kwaliteit te leveren.

Dit voorstel heeft geen financiële gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.