Toelichting bij COM(2000)394 - Ontbundelde toegang tot het aansluitnet

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2000)394 - Ontbundelde toegang tot het aansluitnet.
bron COM(2000)394 NLEN
datum 12-07-2000
Naar aanleiding van de conclusies van de bijzondere Europese Raad van Lissabon op 23 en 24 maart 2000, de daarop volgende toezeggingen van de Commissie in haar mededeling over de resultaten van de openbare raadpleging over de herziening van de communicatiewetgeving 1999 en de richtsnoeren voor het nieuwe regelgevingskader stelt de Commissie deze verordening inzake ontbundelde toegang tot het aansluitnet voor om per 31 december 2000 volledige ontbundeling van en gedeelde toegang tot het koperen aansluitnet van exploitanten die over een aanmerkelijke marktmacht beschikken, verplicht te stellen.

Met de koperen aansluitlijn wordt het fysieke circuit tussen de ruimten van de klant en de wijkcentrale of soortgelijke voorziening in lokale toegangsnet van de telecommunicatie-exploitant bedoeld. Het lokale toegangsnet is nog steeds een van de onderdelen van de geliberaliseerde telecommunicatiemarkt waar de minste concurrentie bestaat en is een van de gebieden die zijn onderzocht in het kader van het onderzoek van de Commissie van de telecommunicatiesector dat in oktober 1999  i is gestart. Door alle nieuwe aanbieders ontbundelde aansluitnetten te verstrekken zullen de concurrentie en de technologische innovatie op het lokale toegangsnet toenemen, waardoor het concurrerende aanbod van een volledig scala telecommunicatiediensten uiteenlopend van spraaktelefonie tot breedband-multimediadiensten en snelle internetdiensten wordt gestimuleerd. Hierdoor zal de groei van e-commerce en e-business in Europa worden vergemakkelijkt.

De Commissie heeft al een niet-verbindende aanbeveling  i inzake ontbundelde toegang tot het aansluitnet aangenomen, vergezeld van een bijbehorende mededeling  i en de nationale regelgevende instanties in de lidstaten hebben te kennen gegeven dat het zonder krachtige rechtsgrond om de ontbundelde toegang tot het aansluitnet verplicht te stellen voor hen moeilijk kan zijn om de doelstelling van de Europese Raad te realiseren.

Het doel van de voorgestelde verordening is een rechtsgrond te creëren om ontbundelde toegang tot de aansluitnetten van exploitanten die over een aanmerkelijke marktmacht beschikken uiterlijk op 31 december 2000 verplicht te stellen.