Toelichting bij COM(2000)541 - Machtiging van de Commissie om Finland toe te staan steun te verlenen voor bepaalde hoeveelheden zaaizaad van kruidachtige gewassen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op grond van artikel 8 van Verordening (EEG) nr. 2358/71 mag Finland, onder voorbehoud van machtiging door de Commissie, steun verlenen voor bepaalde hoeveelheden zaaizaad.

Op basis van door Finland verstrekte inlichtingen heeft de Commissie het op grond van artikel 8 van Verordening (EEG) nr. 2358/71 vereiste verslag bij de Raad ingediend.

Uit dit verslag blijkt dat de nationale steun die Finland sinds de toetreding in de sector zaaizaad van kruidachtige gewassen heeft verleend, het handelsverkeer tussen de lidstaten niet nadelig heeft beïnvloed. Bijgevolg moet de Commissie worden gemachtigd om Finland toe te staan tot en met 31 december 2005 steun te verlenen voor de productie van zaaizaad van kruidachtige gewassen in gevallen waar dit wegens de specifieke klimatologische omstandigheden in dit land gerechtvaardigd is; doel hiervan is de Finse sector in staat te stellen zich aan te passen aan de gemeenschappelijke marktordening in de sector zaaigraan.

De steun mag worden verleend voor rassen van zaaizaad van kruidachtige gewassen die voor de teelt in Finland onontbeerlijk zijn, aan de klimatologische omstandigheden in dat land zijn aangepast en niet in de overige lidstaten worden vermeerderd. Daarom mag de Commissie uitsluitend machtiging verlenen voor rassen zaaizaad van kruidachtige gewassen die alleen in Finland worden geproduceerd en in de nationale rassenlijst van Finland zijn opgenomen.

Dit voorstel heeft geen financiële consequenties voor de Gemeenschap.