Toelichting bij COM(2000)136 - Wijziging van bijlage I van Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Volgens het gemeenschappelijk douanetarief worden preservatieven (voorbehoedmiddelen, condooms) wanneer deze van rubber zijn, ingedeeld onder hoofdstuk 40 als 'hygiënische artikelen, van rubber'. Zij komen dus in aanmerking voor een vrijstelling van de douanerechten bij invoer.

2. Wanneer zij vervaardigd zijn van polyurethaan worden deze artikelen ingedeeld onder hoofdstuk 39 van de nomenclatuur als 'andere artikelen van kunststof', waarvoor een douanerecht van 6,5% geldt.

3. Met het oog op de volksgezondheid lijkt het wenselijk dat voor deze artikelen wanneer zij van polyurethaan zijn dezelfde tariefbehandeling geldt als voor die van rubber. Met dit verordeningsvoorstel wordt dus bedoeld deze artikelen op autonome wijze vrijstelling van douanerechten te verschaffen.

4. Gelet op het voorafgaande wordt voorgesteld Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad op de geëigende wijze aan te passen.