Toelichting bij COM(1999)249 - Bevriezing van middelen en een verbod op investeringen ten aanzien van Joegoslavië (FRJ)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Raad besloot op 26 april 1999 dat de sancties tegen de Federale Republiek Joegoslavië en de Republiek Servië moeten worden uitgebreid. Deze uitbreidingen omvatten de uitbreiding van de werkingssfeer van de bevriezing van de middelen die de regeringen van de Federale Republiek Joegoslavië en de Republiek Servië in het buitenland bezitten, een uitbreiding van het verbod op investeringen en een verbod op het verstrekken van exportfinanciering door de particuliere sector.

Met het onderhavige voorstel van de Commissie wordt beoogd de besluiten van de Raad ten uitvoer te leggen door uitbreiding van de werkingssfeer van de bepalingen van Verordeningen (EG) nrs. 1295/98 en 1607/98 van de Raad inzake respectievelijk de bevriezing van de middelen die de regeringen van de Federale Republiek Joegoslavië en de Republiek Servië in het buitenland bezitten, een verbod op investeringen in de Republiek Servië.

De door de Commissie gevolgde aanpak is die welke in haar discussienota van januari 1999 over de versterking van de economische en financiële sancties tegen de Federale Republiek Joegoslavië (FRJ) en de Republiek Servië wordt uiteengezet.

Bijgevolg stelt de Commissie voor om de definitie van middelen uit te breiden en in de definitie van regeringen van de FRJ en/of Servië de vennootschappen, ondernemingen, instellingen en entiteiten op te nemen die in eigendom zijn van of onder zeggenschap staan van deze regeringen alsmede personen die namens of ten behoeve van deze regeringen optreden. Ook wordt voorgesteld om het verbod op exportfinanciering door de particuliere sector te beperken tot een verbod om dergelijke financiering ter beschikking te stellen van bedoelde regeringen, vennootschappen, ondernemingen, instellingen, entiteiten of personen.

Ten aanzien van het verbod op investeringen wordt voorgesteld om het verwerven of uitbreiden van deelnemingen in, eigendom van of zeggenschap over onroerend goed, vennootschappen, ondernemingen, instellingen of entiteiten in de Republiek Servië of in eigendom of onder zeggenschap van voornoemde regeringen, vennootschappen, ondernemingen, instellingen, entiteiten of personen, te verbieden.

Overwegende dat de uitbreiding van de werkingssfeer van de bevriezing van middelen en van het verbod op investeringen en het verbod op exportfinanciering de gevaren van ontduiking, maar ook de behoefte aan uitzonderingen zal verhogen, stelt de Commissie de oprichting van een beheercomité voor dat haar zal bijstaan bij het nemen van de passende besluiten aangaande de uitvoering van de voorgestelde verordening.

Om de doorzichtigheid van de communautaire wetgeving te verhogen, stelt de Commissie voor om de Verordeningen (EG) nrs. 1295/98 en 1607/98 te vervangen door de hier voorgestelde verordening, waarin de essentiële elementen van de eerdere verordeningen vervat zullen zijn.