Toelichting bij COM(2023)544 - Wijziging van Uitvoeringsbesluit 2014/170/EU tot vaststelling van een lijst van derde landen die niet meewerken bij de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij, wat Trinidad en Tobago betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Dit voorstel betreft de toepassing van Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad van 29 september 2008 houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, tot wijziging van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1936/2001 en (EG) nr. 601/2004 en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 1093/94 en (EG) nr. 1447/19991 (de IOO-verordening).

Algemene context

Dit voorstel past in het kader van de uitvoering van de IOO-verordening en is het resultaat van analyse- en dialoogprocedures die zijn uitgevoerd in overeenstemming met de materiële en procedurele eisen zoals vastgelegd in de IOO-verordening, waarin onder meer is bepaald dat alle landen zich moeten kwijten van de taken die ze krachtens internationaal recht als vlaggen-, haven-, kust- of marktstaat dienen te vervullen om IOO-visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied

Besluit van de Commissie van 21 april 2016 (PB C 144 van 23.4.2016, blz. 14) inzake de kennisgeving aan de Republiek Trinidad en Tobago van de mogelijkheid dat het land wordt aangemerkt als derde land dat niet meewerkt bij de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij op grond van Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen.

Uitvoeringsbesluit van de Commissie van 25 september 2023 [C(2023)6303] (PB C XXXX, XX.XX.2023, blz …) tot aanmerking van Trinidad en Tobago als derde land dat niet meewerkt bij de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

Niet van toepassing.

2. RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

Raadpleging van belanghebbenden

De partijen die bij de procedure betrokken zijn, zijn overeenkomstig de IOO-verordening in de loop van de analyse- en dialoogprocedures in de gelegenheid gesteld hun belangen te verdedigen.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling

Dit voorstel vloeit voort uit de tenuitvoerlegging van de IOO-verordening.

De IOO-verordening voorziet niet in een algemene effectbeoordeling, maar bevat wel een uitputtende lijst van factoren die moeten worden beoordeeld.

3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

Samenvatting van de voorgestelde maatregel

Op 21 april 2016 heeft de Commissie Trinidad en Tobago bij besluit van de Commissie in kennis gesteld van de mogelijkheid dat het land op grond van de IOO-verordening door de Commissie als niet-meewerkend land wordt aangemerkt.

De Commissie heeft stappen ondernomen ten aanzien van Trinidad en Tobago. Daarbij ging het onder meer om acties om haar optreden te motiveren, de gelegenheid voor het land om te antwoorden of de argumenten te weerleggen, het recht om aanvullende informatie te vragen of te verschaffen, een voorstel voor een actieplan om de situatie te verhelpen, voldoende tijd om een antwoord te verstrekken en een redelijke termijn om de situatie te verhelpen.

Op 25 september 2023 heeft de Commissie Trinidad en Tobago bij uitvoeringsbesluit van de Commissie aangemerkt als een derde land dat de Commissie op grond van de IOO-verordening als niet-meewerkend derde land beschouwt.

Bijgaand voorstel voor een uitvoeringsbesluit van de Raad is gebaseerd op de bevindingen die bevestigen dat Trinidad en Tobago er niet in is geslaagd zich te kwijten van de taken die het krachtens internationaal recht als vlaggen-, haven-, kust- of marktstaat dient te vervullen.

Derhalve wordt voorgesteld dat de Raad het bijgevoegde voorstel voor een besluit goedkeurt.

Rechtsgrondslag

Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad van 29 september 2008 houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om IOO-visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen.

Subsidiariteitsbeginsel

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel

Het voorstel is om de volgende reden in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel:

De vorm van de maatregel wordt voorgeschreven in de IOO-verordening en laat geen ruimte voor nationale besluitvorming.

Er geldt geen verplichting om een beschrijving te geven van de wijze waarop de financiële en administratieve lasten voor de Unie, de nationale, regionale en plaatselijke overheden, de marktdeelnemers en de burgers zo veel mogelijk worden beperkt en hoe zij in verhouding staan tot het doel van het voorstel.

Keuze van instrumenten

Voorgesteld instrument: besluit.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden ongeschikt zijn:

Andere instrumenten zouden ongeschikt zijn omdat de IOO-verordening niet in andere mogelijkheden voorziet.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Unie.