Toelichting bij COM(2021)117 - Gedelegeerde handelingen van de Commissie onder Verordening (EU) 2018/974 betreffende de statistiek van het goederenvervoer over de binnenwateren

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

EUROPESE COMMISSIE

Brussel, 12.3.2021

COM(2021) 117 final

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de uitoefening van de bevoegdheid tot het vaststellen van gedelegeerde handelingen die aan de Commissie is toegekend krachtens Verordening (EU) 2018/974 betreffende de statistiek van het goederenvervoer over de binnenwateren


VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over de uitoefening van de bevoegdheid tot het vaststellen van gedelegeerde handelingen die aan de Commissie is toegekend krachtens Verordening (EU) 2018/974 betreffende de statistiek van het goederenvervoer over de binnenwateren

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Rechtsgrondslag

1.

Inleiding



Verordening (EU) 2018/974 van het Europees Parlement en de Raad 1 verleent de Commissie de bevoegdheid om overeenkomstig artikel 10 gedelegeerde handelingen vast te stellen voor de volgende doeleinden:

Øverhoging van de daarin bedoelde drempel voor de statistische registratie van de binnenvaart om rekening te houden met economische en technische ontwikkelingen (zie artikel 2, lid 5);

Øaanpassing van de definities of voorzien in nieuwe definities, teneinde rekening te houden met relevante definities die op internationaal niveau zijn gewijzigd of vastgesteld (zie artikel 3);

Øopnemen van veranderingen in de codering en classificatie op internationaal niveau of in de toepasselijke wetgevingshandelingen van de Unie(zie artikel 4, lid 4).

Op grond van artikel 2, lid 5, artikel 3 en artikel 4, lid 4, moet de Commissie er bij de uitoefening van die bevoegdheid voor zorgen dat de gedelegeerde handelingen geen aanzienlijke lastenverzwaring voor de lidstaten of de respondenten met zich meebrengen. Voorts moet de Commissie de acties waarin die gedelegeerde handelingen voorzien, rechtvaardigen, in voorkomend geval aan de hand van een kosteneffectiviteitsanalyse waarin de lasten voor de respondenten en de productiekosten worden beoordeeld.

Zoals bepaald in artikel 10, lid 4, moet de Commissie vóór de vaststelling van een gedelegeerde handeling de door elke lidstaat aangewezen deskundigen raadplegen, overeenkomstig de beginselen die zijn neergelegd in het Interinstitutioneel Akkoord van 13 april 2016 over beter wetgeven 2 .

2.

Rechtsgrondslag



Dit verslag moet worden opgesteld op grond van Verordening (EU) 2018/974, waarin in artikel 10, lid 2, wordt bepaald dat de bevoegdheid om gedelegeerde handelingen vast te stellen aan de Commissie wordt toegekend voor een termijn van vijf jaar met ingang van 7 december 2016. De Commissie moet uiterlijk negen maanden voor het einde van de termijn van vijf jaar een verslag opstellen over de bevoegdheidsdelegatie. Met dit verslag wordt voor het eerst aan deze eis voldaan.

3.UITOEFENING VAN DE DELEGATIE

De Commissie heeft de bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uit hoofde van Verordening (EU) 2018/974 nog niet uitgeoefend.

De Commissie bespreekt regelmatig mogelijke verbeteringen in de statistieken van de binnenvaart met de Deskundigengroep statistieken van het vervoer over de binnenwateren en de Coördinatiegroep voor vervoersstatistieken. Bij deze besprekingen wordt ook rekening gehouden met mogelijke kosten en lasten voor landen en respondenten.

Statistische behoeften in het kader van de strategie voor duurzame en slimme mobiliteit en beleidsinitiatieven 3 die zijn uiteengezet in de mededeling van de Commissie over de Europese Green Deal 4 , kunnen vereisen dat de Commissie in de toekomst gedelegeerde handelingen vaststelt. Dergelijke handelingen zullen ertoe bijdragen dat de statistieken over de binnenwateren worden aangepast aan economische en technische trends en dat veranderingen in definities, codering en nomenclatuur op EU- of internationaal niveau worden weergegeven.

4.CONCLUSIE

De Commissie heeft haar bevoegdheid tot vaststelling van gedelegeerde handelingen uit hoofde van Verordening (EU) 2018/974 nog niet uitgeoefend.

De Commissie is van mening dat zij deze gedelegeerde bevoegdheden moet behouden, aangezien zij in de toekomst mogelijk gedelegeerde handelingen moet vaststellen om ontwikkelingen in de binnenvaartstatistiek te ondersteunen.


(1)

   Verordening (EU) 2018/974 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2018 betreffende de statistiek van het goederenvervoer over de binnenwateren, PB L 179 van 16.7.2018, blz. 14 .

(2)

   PB L 84 van 12.5.2016, blz. 1.

(3)

   Document COM(2020) 789 final.

(4)

   Document COM(2019) 640 final.