Toelichting bij COM(2017)87 - Wijziging van Verordening (EU) nr. 216/2013 betreffende de elektronische publicatie van het Publicatieblad van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Overeenkomstig Verordening (EU) nr. 216/2013 1 wordt het Publicatieblad van de Europese Unie in elektronische vorm uitgegeven. Om de authenticiteit, integriteit en onveranderbaarheid van de elektronische editie van het Publicatieblad te waarborgen, wordt in artikel 2, lid 1, van die verordening bepaald dat „[d]e elektronische editie van het Publicatieblad wordt voorzien van een geavanceerde elektronische handtekening die overeenkomstig Richtlijn 1999/93/EG op een gekwalificeerd certificaat is gebaseerd en met een veilig middel is aangemaakt.”

Richtlijn 1999/93/EG van 13 december 1999 betreffende een gemeenschappelijk kader voor elektronische handtekeningen is met ingang van 1 juli 2016 bij Verordening (EU) nr. 910/2014 van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt 2 ingetrokken. Naast de elektronische handtekening en de geavanceerde elektronische handtekening, waarin Richtlijn 1999/93/EG al voorzag, creëert Verordening (EU) nr. 910/2014 de mogelijkheid om een document te authenticeren met een elektronisch zegel of een geavanceerd elektronisch zegel, gebaseerd op een certificaat voor elektronische zegels. Het wezenlijke verschil tussen een (geavanceerde) elektronische handtekening en een (geavanceerd) elektronisch zegel is dat de ondertekenaar in het eerste geval een natuurlijke persoon is (Verordening (EU) nr. 910/2014, artikel 3, punten 9 en 14) en in het tweede geval een rechtspersoon (Verordening (EU) nr. 910/2014, artikel 3, punten 24 en 29).

Met het gebruik van een dergelijk geavanceerd elektronisch zegel kan de elektronische ondertekening worden geautomatiseerd en kan de procedure voor de publicatie op EUR-Lex worden versneld.

Omdat authenticatie met een elektronisch zegel in plaats van een elektronische handtekening niet zomaar een ander elektronisch systeem is, maar juridisch een reëel verschil maakt (een elektronische handtekening wordt geplaatst door een specifieke natuurlijke persoon, terwijl een elektronisch zegel wordt aangemaakt door een rechtspersoon zonder dat is aangegeven wie bij die rechtspersoon verantwoordelijk is voor de authenticatie van het document) moet Verordening (EU) nr. 216/2013 worden gewijzigd om mogelijk te maken dat het Publicatieblad met een geavanceerd elektronisch zegel wordt geauthenticeerd.

Samenhang met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Het doel van de voorgestelde wijziging is om voor de elektronische editie van het Publicatieblad te voorzien in de mogelijkheid die Verordening (EU) nr. 910/2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt biedt om een document te authenticeren met een elektronisch zegel.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de EU

Niet van toepassing.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Het voorstel voor een verordening is gebaseerd op artikel 352 VWEU, de rechtsgrondslag van Verordening (EU) nr. 216/2013 waarvan wijziging wordt voorgesteld.

Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

Niet van toepassing.

Evenredigheid

Het doel van het voorstel is dat de publicatie van het Publicatieblad sneller kan verlopen. De invoering van authenticatie met een elektronisch zegel maakt het mogelijk dat dit doel wordt bereikt.

Keuze van het instrument

Niet van toepassing.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

Niet van toepassing.

Raadpleging van belanghebbenden

Tijdens de vergadering van het directiecomité van het Publicatiebureau van 20 november 2015 hebben de instellingen ingestemd met een wijziging van de verordening in deze zin.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

Niet van toepassing.

Effectbeoordeling

Het betreft een geringe wijziging waarvoor een effectbeoordeling niet noodzakelijk is.

Gezonde regelgeving en vereenvoudiging

Vervanging van de geavanceerde elektronische handtekening door een geavanceerd elektronisch zegel verandert niets aan de gemaakte technologische keuzes.

Grondrechten

Niet van toepassing.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Zie bijgevoegd financieel memorandum.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende monitoring, evaluatie en rapportage

De uitvoering is voorzien voor eind 2017 – begin 2018.

Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

Niet van toepassing.

Toelichting bij de specifieke bepalingen van het voorstel

Niet van toepassing.