Toelichting bij COM(2016)642 - Goedkeuring van de sluiting namens Euratom van het protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Bosnië en Herzegovina in verband met de toetreding van Kroatië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bijgaand voorstel vormt het rechtsinstrument voor de aanbeveling voor een besluit van de Raad houdende goedkeuring van de sluiting door de Europese Commissie, namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (hierna 'het protocol' genoemd).

Overeenkomstig de Akte van toetreding van de Republiek Kroatië treedt Kroatië toe tot de gesloten of ondertekende internationale overeenkomsten van de Europese Unie en haar lidstaten door middel van een protocol bij die overeenkomsten.

De stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, hierna 'de overeenkomst' genoemd, is op 16 juni 2008 te Luxemburg ondertekend en op 1 juni 2015 in werking getreden.

Op 24 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd namens de Europese Unie en haar lidstaten en de Republiek Kroatië onderhandelingen te openen met Bosnië en Herzegovina met het oog op de sluiting van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie.

Tussen 13 december 2012 en 28 april 2016 hebben verschillende onderhandelingsrondes plaatsgevonden. Na verdere technische besprekingen en briefwisseling werd het protocol op 18 juli 2016 door de Commissie en Bosnië en Herzegovina geparafeerd.

De Commissie stelt voor dat de Raad een besluit neemt over de ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol en het protocol namens de Europese Unie en haar lidstaten sluit. Ook de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (EGA) is partij bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst. Overeenkomstig artikel 101 van het Verdrag tot oprichting van de EGA, wordt het besluit betreffende de sluiting van de overeenkomst door de Commissie vastgesteld met goedkeuring van de Raad, die met gekwalificeerde meerderheid van stemmen beslist.

Het is daarom noodzakelijk afzonderlijke besluiten vast te stellen voor de ondertekening en de sluiting van het protocol door de Europese Unie en door de EGA.

Voor de sluiting van het protocol namens de EGA beveelt de Commissie de Raad aan

– zijn goedkeuring te verlenen overeenkomstig artikel 101, tweede alinea, van het Verdrag tot oprichting van de EGA.

Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

tot goedkeuring van de sluiting door de Europese Commissie,
namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van het protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 101, tweede alinea,

Gezien de aanbeveling van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

De stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, is op 16 juni 2008 ondertekend en op 1 juni 2015 in werking getreden 1 .

De Republiek Kroatië is op 1 juli 2013 toegetreden tot de Unie.

Overeenkomstig artikel 6, lid 2, tweede alinea, van de Akte betreffende de voorwaarden voor de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie van 2012, dient de toetreding van Kroatië tot de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, te worden geregeld door de sluiting van een protocol bij deze overeenkomst door de Raad, handelend met eenparigheid van stemmen namens de lidstaten, en het betrokken derde land.

Op 24 september 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen met Bosnië en Herzegovina met het oog op de sluiting van een protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (hierna 'het protocol' genoemd).

Deze onderhandelingen werden afgerond met de parafering van het protocol op 18 juli 2016.

Het protocol betreft ook kwesties die tot de bevoegdheid van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie behoren.

De sluiting van het protocol door de Commissie, namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, dient te worden goedgekeurd met betrekking tot de kwesties die tot de bevoegdheid van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie behoren.

De ondertekening en de sluiting van het protocol zijn onderworpen aan een afzonderlijke procedure voor kwesties die onder het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie vallen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De sluiting door de Europese Commissie, namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van het protocol bij de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds, om rekening te houden met de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie, wordt goedgekeurd.

De tekst van het protocol is gehecht aan het besluit betreffende de ondertekening ervan.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Brussel,

   Voor de Raad

   De voorzitter 

(1) PB L 164 van 30.6.2015, blz. 2.