Toelichting bij COM(2016)175 - Goedkeuring van een overeenkomst tussen Euratom en India betreffende samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling inzake het vreedzame gebruik van kernenergie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Tijdens de topbijeenkomst tussen de Europese Unie en India die op 29 september 2008 in Marseille plaatsvond, werd een nieuw gezamenlijk actieplan EU-India goedgekeurd, waarin wordt bepaald dat beide partijen moeten samenwerken op het gebied van civiel nucleair onderzoek en ontwikkeling op een manier die in overeenstemming is met hun internationale verplichtingen.

Een dergelijke samenwerking moet gestoeld zijn op wederzijds belang, moet inhouden dat iedere partij toegang krijgt tot het onderzoek van de andere partij, zoals het geval is bij de overeenkomst tussen de EU en India inzake samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied, en moet betrekking hebben op de onderzoeksgebieden die voorkomen in het kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (hierna 'Euratom' genoemd) dat een aanvulling vormt op Horizon 2020.

Op 3 juli 2009 hechtte de Raad zijn goedkeuring aan onderhandelingsrichtsnoeren van de Europese Commissie betreffende een overeenkomst tussen Euratom en India voor samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling inzake het vreedzame gebruik van kernenergie.

De Commissie is van mening dat de ontwerpovereenkomst die bij dit voorstel is gevoegd, overeenstemt met de onderhandelingsrichtsnoeren.

De voorgestelde overeenkomst heeft geen financiële gevolgen voor de EU-begroting. Onderzoeksactiviteiten in het kader van de overeenkomst zouden worden gefinancierd in het kader van de kaderprogramma's voor onderzoek en ontwikkeling van Euratom.

In het licht van het voorgaande stelt de Commissie voor dat de Raad overeenkomstig artikel 101, tweede alinea, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (hierna 'Euratom-Verdrag' genoemd), zijn goedkeuring hecht aan het in bijlage aangehechte ontwerpvoorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting door de Europese Commissie van een overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en de regering van de Republiek India betreffende samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling inzake het vreedzame gebruik van kernenergie.

2. RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

Niet van toepassing.

3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

De sluiting van deze overeenkomst is gebaseerd op artikel 101, lid 2, van het Eurotom-Verdrag.