Toelichting bij COM(2016)172 - Standpunt EU met betrekking tot het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures overeenkomstig artikel XIX, lid 8, van de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De herziene WTO-Overeenkomst inzake overheidsopdrachten (hierna 'de GPA' genoemd), die op 6 april 2014 in werking is getreden, voorziet in een vernieuwd rechtskader dat door de partijen bij deze overeenkomst moet worden toegepast op onder de overeenkomst vallende overheidsopdrachten. Ingevolge de herziene overeenkomst kunnen de partijen bij de GPA gebruikmaken van arbitrageprocedures in gevallen waarin bezwaren tegen voorstellen tot rectificatie, verplaatsingen van aanbestedende diensten van de ene bijlage naar de andere, het schrappen van een aanbestedende dienst of andere wijzigingen van de bijlagen van een partij bij Aanhangsel I zijn geformuleerd en niet door overleg konden worden weggenomen. Artikel XIX, lid 8, van de herziene overeenkomst bepaalt dat het GPA-Comité arbitrageprocedures moet aannemen ter vergemakkelijking van het wegnemen van de hiervoor vermelde bezwaren.

Met het oog op de inwerkingtreding van de herziene GPA hebben de partijen uitvoerig gediscussieerd over de inhoud van dergelijke arbitrageprocedures, waarbij zij verschillende opties hebben bestudeerd die toepassing kunnen vinden ingeval van bezwaren tegen een voorgestelde wijziging van het toepassingsgebied van de overeenkomst ten aanzien van de overheidsopdrachten van een partij, en zijn zij erin geslaagd een consensus over deze aangelegenheid te vinden. In dit verband is een ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures opgesteld. Met het oog op de vaststelling van dit ontwerpbesluit moet de Commissie door de Raad worden gemachtigd, in het GPA-Comité het standpunt van de Unie inzake de vaststelling van het besluit tot uitdrukking te brengen.

Samenhang met huidige beleidsbepalingen op het betrokken beleidsgebied

Dit is de standaardprocedure die gevolgd wordt wanneer de Commissie in het GPA-Comité het standpunt van de Unie tot uitdrukking moet brengen over besluiten die veranderingen in de rechten en verplichtingen van de Unie meebrengen.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

Niet relevant.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) bepaalt dat wanneer een besluit met rechtsgevolgen moet worden genomen in een krachtens een internationale overeenkomst opgericht lichaam, de Raad op voorstel van de Commissie een besluit vaststelt tot bepaling van het standpunt dat namens de Unie wordt ingenomen. Het besluit van het GPA-Comité tot aanneming van de arbitrageprocedures overeenkomstig artikel XIX, lid 8, van de herziene GPA valt onder artikel 218, lid 9, VWEU, aangezien het besluit wordt genomen in een krachtens een internationale overeenkomst opgericht lichaam en het rechtsgevolgen meebrengt.

Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

De Unie is exclusief bevoegd voor handelsaangelegenheden. Een gecoördineerde aanpak op Unie-niveau staat borg voor maximale invloed ten aanzien van derde landen.

Evenredigheid

Niet relevant.

Keuze van het instrument

Artikel 218, lid 9, VWEU bepaalt dat wanneer een besluit met rechtsgevolgen moet worden genomen in een krachtens een internationale overeenkomst opgericht lichaam, de Raad op voorstel van de Commissie een besluit vaststelt tot bepaling van het standpunt dat namens de Unie wordt ingenomen.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

Niet relevant.

Raadpleging van belanghebbenden

Niet relevant.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

Niet relevant.

Effectbeoordeling

De vaststelling van een besluit inzake arbitrageprocedures in het kader van een internationale overeenkomst waarbij de Unie partij is, vereist geen effectbeoordeling.

Gezonde regelgeving en vereenvoudiging

Niet relevant.

Grondrechten

Niet relevant.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Geen.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende monitoring, evaluatie en rapportage

Niet relevant.

Toelichtende stukken (voor richtlijnen)

Niet relevant.

Toelichting bij de specifieke bepalingen van het voorstel

Inhoud van het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures overeenkomstig artikel XIX, lid 8, van de herziene GPA

Inroepen van een arbitrageprocedure

Het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures legt materiële en temporele voorwaarden vast waaronder de partijen bij de GPA arbitrage kunnen inroepen ingeval van een voorgestelde wijziging van het toepassingsgebied van de overeenkomst ten aanzien van de overheidsopdrachten van een partij. Voorts verduidelijkt het welke procedure moet worden gevolgd indien verscheidene partijen bezwaar maken tegen dezelfde wijziging, met het oog op het bereiken van overeenstemming over één enkele arbitrage.

Benoeming van arbiters

Het ontwerpbesluit vermeldt het aantal arbiters en de vereisten waaraan zij moeten voldoen om te worden benoemd. Het stipuleert met name dat burgers van de partijen bij de arbitrage en overheidsambtenaren van derde partijen niet als arbiter mogen worden benoemd.

Deelname van derde partijen

Overeenkomstig het ontwerpbesluit mogen derde partijen deelnemen aan de arbitrageprocedures indien zij een wezenlijk belang hebben bij de voorgestelde wijziging ten aanzien waarvan arbitrage wordt gevraagd en zij van hun belang kennis hebben gegeven aan het Comité voor overheidsopdrachten. Het ontwerpbesluit vermeldt de rechten van die derde partijen.

Procedures

Het ontwerpbesluit omschrijft de door de benoemde arbiters te volgen werkprocedures. Deze hebben betrekking op de vaststelling van een tijdschema voor het verloop van de arbitrageprocedures, de wijze waarop inhoudelijke bijeenkomsten met de partijen plaatsvinden en de behandeling van door de partijen ingediende vertrouwelijke informatie. Het ontwerpbesluit bepaalt de wijze waarop inhoudelijke bijeenkomsten en beraadslagingen van de arbiters plaatsvinden.

Vaststelling door arbiters

Het ontwerpbesluit bevat aanwijzingen voor de inhoudelijke punten, de vorm en het tijdschema voor de vaststelling door de arbiters en in voorkomend geval de mogelijkheid voor de partijen de arbiters te verzoeken om vaststelling van het niveau van de te verlenen compensatie om een vergelijkbaar toepassingsgebied voor overheidsopdrachten van de wijzigende partij te verkrijgen en het evenwicht van rechten en verplichtingen in het kader van de GPA in stand te houden.

Standpunt van de Commissie over het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures

Het ontwerpbesluit bepaalt de voorwaarden waaronder de partijen arbitrage kunnen inroepen voor bezwaren tegen een door een partij voorgestelde wijziging van het toepassingsgebied van de overeenkomst ten aanzien van haar overheidsopdrachten, ingeval verschillen niet door overleg konden worden weggenomen. Het geeft een procedureel kader dat zorgt voor duidelijkheid, rechtszekerheid en doeltreffendheid bij de behandeling van bezwaren tegen voorgestelde wijzigingen van het toepassingsgebied.

Aanbeveling

De Commissie beveelt aan dat het Comité voor overheidsopdrachten het aangehechte ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures vaststelt.

Dienovereenkomstig wordt voorgesteld dat de Commissie wordt gemachtigd, in het Comité voor overheidsopdrachten het standpunt van de Unie ten gunste van de vaststelling van het ontwerpbesluit inzake arbitrageprocedures van het GPA-Comité overeenkomstig artikel XIX, lid 8, van de herziene GPA tot uitdrukking te brengen.