Toelichting bij COM(2016)149 - Standpunt EU over het reglement van orde van het Gemengd Comité, opgericht krachtens de overeenkomst met Kaapverdië inzake soepeler afgifte van visa voor kort verblijf

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De overeenkomst tussen de Europese Unie en de Republiek Kaapverdië inzake de versoepeling van de afgifte van visa voor kort verblijf aan de burgers van de Republiek Kaapverdië en van de Europese Unie is op 1 december 2014 in werking getreden. De overeenkomst brengt op basis van wederkerigheid juridisch bindende rechten en verplichtingen tot stand die de procedures voor de afgifte van visa aan burgers van Kaapverdië en van de Unie moeten vereenvoudigen. Op grond van artikel 10 van de overeenkomst is een Gemengd Comité opgericht dat toezicht moet houden op de uitvoering van de overeenkomst. Overeenkomstig artikel 10, lid 4, van de overeenkomst moet het Gemengd Comité zijn reglement van orde vaststellen.

Het vast te stellen reglement van orde zal geen deel uitmaken van de overeenkomst.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Het reglement van orde, dat zal worden vastgesteld op basis van het mandaat dat op grond van dit voorstel wordt verleend aan de vertegenwoordiger van de Commissie in het Gemengd Comité, zorgt voor de organisatie van de werkzaamheden van het Gemengd Comité en draagt bij tot de voorbereiding en het beheer van de vergaderingen ervan.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Het aan de bijlage bij dit voorstel voor een besluit van de Raad gehechte reglement van orde is het resultaat van overleg met de verantwoordelijke autoriteiten in Kaapverdië dat in juni 2015 heeft plaatsgevonden. De lidstaten zijn geraadpleegd in het kader van de schriftelijke procedure die op 23 oktober 2015 is afgesloten.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Dit voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de EU.