Toelichting bij COM(2013)731 - Verlenging van de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking met de regering van de VS

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde Staten van Amerika is op 5 december 1997 in Washington ondertekend en op 14 oktober 1998 van kracht geworden. Artikel 12, onder b), van de overeenkomst bepaalt: 'Deze overeenkomst wordt gesloten voor een eerste periode van vijf jaar. In het licht van een evaluatie door partijen in het laatste jaar van elke opeenvolgende periode kan de overeenkomst vervolgens met eventuele wijzigingen bij schriftelijke overeenkomst tussen partijen telkens met een nieuwe periode van vijf jaar worden verlengd'.

Bij Besluit 2009/306/EG van de Raad van 30 maart 2009 is de overeenkomst met nog eens vijf jaar verlengd. De overeenkomst verstrijkt op 14 oktober 2013.

Verlenging van de overeenkomst zou in het belang van beide partijen zijn om continuïteit te behouden in de wetenschappelijke en technologische betrekkingen tussen de VS en de Europese Unie.

2. RESULTATEN VAN RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

De Commissie heeft in juni 2013 een door onafhankelijke deskundigen.uitgevoerde evaluatie van de werking van de overeenkomst in 2012-2013 gepubliceerd.

Beide partijen bevestigden dat zij de overeenkomst wilden verlengen teneinde de samenwerking tussen de Unie en de Verenigde Staten van Amerika op gemeenschappelijke gebieden van wetenschap en technologie ook verder te vergemakkelijken.

Tijdens de verkennende gesprekken en een briefwisseling met dr. Kerri-Ann Jones, Assistant Secretary of State voor oceanen en internationale milieu- en wetenschappelijke zaken, stelde de VS de verlenging van de huidige overeenkomst echter afhankelijk van onderhandeling over enkele amendementen. In een brief van 19 maart 2013 noemde dr. Jones de bijlage over intellectuele-eigendomsrechten als een potentieel terrein van onderhandelingen. De VS bereiden een officiële nota voor met een overzicht van alle terreinen waarover zij willen onderhandelen.

Overwegende dat het aangaan van onderhandelingen zou kunnen leiden tot een langdurig proces, dat in ieder geval langer zou duren dan de datum van verstrijking van de huidige overeenkomst, is gezamenlijk besloten om twee parallelle wegen te volgen:

om te beginnen, verlenging van de bestaande overeenkomst onder de bestaande bepalingen, teneinde verstoringen te vermijden;

daarnaast zullen de twee partijen een proces starten dat moet leiden tot de vaststelling van een gewijzigde overeenkomst. Voor dergelijke onderhandelingen is vereist dat de Raad, op aanbeveling van de Commissie, een besluit vaststelt houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen overeenkomstig artikel 218, lid 3, van het VWEU[1].

1.

Juridische aspecten van het voorstel



De materiële inhoud van de verlengde overeenkomst is identiek aan die van de lopende overeenkomst.

2.

Gevolgen voor de begroting



In het bij dit besluit gepresenteerde financieel memorandum zijn de indicatieve gevolgen voor de begroting vastgelegd. De bepalingen van het besluit zorgen ervoor dat de financiële belangen van de Unie worden beschermd.

In het licht van bovenstaande overwegingen verzoekt de Commissie de Raad:

– namens de Unie, en na goedkeuring door het Europees Parlement, de verlenging van de Overeenkomst voor wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde Staten van Amerika met een periode van vijf jaar goed te keuren;

– de voorzitter van de Raad te machtigen, de persoon (personen) aan te wijzen die bevoegd is (zijn) om de regering van de Verenigde Staten van Amerika ervan in kennis te stellen dat de Unie haar interne procedures, nodig voor de inwerkingtreding van deze verlengde overeenkomst, heeft voltooid.