Toelichting bij COM(2013)583 - Verlengen van de Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied tussen de EG en de regering van de Russische Federatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Russische Federatie is op 16 november 2000 te Brussel ondertekend. Artikel 12, onder b), van de overeenkomst bepaalt: 'Deze overeenkomst wordt gesloten voor een eerste periode eindigend op 31 december 2002 en kan met instemming van beide partijen telkens met vijf jaar worden verlengd.'

Bij Besluit 2009/313/EG van 30 maart 2009 heeft de Raad de verlenging van de overeenkomst met nog eens vijf jaar goedgekeurd.

Verlenging van de overeenkomst met opnieuw vijf jaar zou in het belang van beide partijen zijn om continuïteit te behouden in de wetenschappelijke en technologische betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling


EN

Na een evaluatie van de overeenkomst door onafhankelijke deskundigen van de Europese Unie en de Russische Federatie samen hebben de aangestelde deskundigengroepen een reeks aanbevelingen gedaan. Op een bijeenkomst van de vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen van de Russische Federatie op 15 februari 2013 te Moskou hebben beide partijen kennisgenomen van de aanbeveling van de deskundigengroepen om de overeenkomst in haar huidige vorm met nog eens vijf jaar te verlengen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



De materiële inhoud van de verlengde overeenkomst zal identiek zijn aan die van de huidige overeenkomst, die op 20 februari 2014 verstrijkt.

3.

Gevolgen voor de begroting



In het bij dit besluit gepresenteerde financieel memorandum zijn de indicatieve gevolgen voor de begroting vastgelegd. De bepalingen van het besluit zorgen ervoor dat de financiële belangen van de Unie worden beschermd.

In het licht van bovenstaande overwegingen verzoekt de Commissie de Raad:

– namens de Unie, en na goedkeuring door het Europees Parlement, de verlenging van de Overeenkomst voor samenwerking op wetenschappelijk en technologisch gebied tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Russische Federatie voor een nieuwe periode van vijf jaar goed te keuren;

– de voorzitter van de Raad te machtigen de persoon (personen) aan te wijzen die bevoegd is (zijn) om de regering van de Russische Federatie ervan in kennis te stellen dat de Unie haar interne procedures, nodig voor de inwerkingtreding van deze verlengde overeenkomst, heeft voltooid.