Toelichting bij COM(2012)651 - Goedkeuring van het akkoord over de Overeenkomst op wetenschappelijk en technologisch terrein tussen Euratom en Zwitserland (2012-2013)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Zwitserland was door een overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking die op 25 juni 2007 werd ondertekend met ingang van 1 januari 2007 geassocieerd met het voorgaande kaderprogramma voor onderzoek van Euratom (2007-2011). In zijn brief van 14 maart 2011 heeft Zwitserland belangstelling geuit om te associƫren met het Euratom-kaderprogramma voor 2012 en 2013.

Op 24 april 2012 heeft de Raad de Commissie gemachtigd hiertoe over een nieuw akkoord te onderhandelen. De onderhandelingen over de nieuwe overeenkomst verliepen overeenkomstig de richtsnoeren van de Raad.

Onverminderd de Overeenkomst tot samenwerking tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en de Zwitserse Bondsstaat op het gebied van de beheerste thermonucleaire kernversmelting en de plasmafysica van 1978 is Zwitserland door deze overeenkomst geassocieerd met het kaderprogramma voor onderzoek van Euratom voor de periode 2012-2013. De nieuwe overeenkomst is van toepassing met ingang van 1 januari 2012.

Overeenkomstig artikel 101 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie worden de overeenkomsten gesloten door de Commissie met goedkeuring van de Raad, welke daartoe met een gekwalificeerde meerderheid besluit. De nieuwe overeenkomst moet namens Euratom worden gesloten.

Gezien het bovenstaande verzoekt de Commissie de Raad:

- zijn goedkeuring te hechten aan de sluiting namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie van een overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie enerzijds en de Zwitserse Bondsstaat anderzijds, teneinde de Zwitserse Bondsstaat te associƫren met het kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie voor onderzoeks- en opleidingsactiviteiten inzake kernenergie (2012-2013).