Toelichting bij COM(2012)378 - Sluiting van het Voedselhulpverdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2012)378 - Sluiting van het Voedselhulpverdrag.
bron COM(2012)378 NLEN
datum 06-07-2012
1) Achtergrond

Het Voedselhulpverdrag 1999 is een multilaterale overeenkomst die oorspronkelijk in de jaren ’60 van kracht werd als een instrument voor het op een gecoördineerde en aanvaardbare wijze wegwerken van landbouwoverschotten uit de ontwikkelde landen ten behoeve van de ontwikkelingslanden. Het Voedselhulpverdrag 1999 zou aanvankelijk van kracht blijven tot 30 juni 2002 en werd vijf keer verlengd, de laatste maal tot en met 30 juni 2012.

Op 14 december 2010 kwamen de partijen bij het Voedselhulpverdrag 1999 (de Verenigde Staten, Canada, Japan, Zwitserland, Australië en de EU) overeen te gaan onderhandelen over een nieuw verdrag, met de bedoeling passende en doeltreffende voedselhulp te verstrekken aan kwetsbare bevolkingsgroepen, op basis van de geïdentificeerde behoeften.

Op basis van de aanbeveling die was gedaan door de Commissie aan de Raad, heeft de Raad de Commissie gemachtigd onderhandelingen te openen over een nieuw Voedselhulpverdrag.

Op 25 april 2012 werden de onderhandelingen met succes afgerond.

Op xxx presenteerde de Commissie een voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van het Voedselhulpverdrag, onder voorbehoud van de sluiting van dit verdrag op een later tijdstip.

2) Aard van het Voedselhulpverdrag 2012

Het Voedselhulpverdrag 2012 biedt een gemoderniseerde aanpak van voedselhulp. Het is de bedoeling om aan de voedsel- en voedingsbehoeften van kwetsbare bevolkingsgroepen op een doeltreffende en doelmatige manier tegemoet te komen, verder gaand dan alleen maar de verstrekking van voedselhulp, overeenkomstig het EU-beleid inzake humanitaire voedselhulp.  Andere belangrijke elementen zijn een verbeterde toegang tot en de consumptie van passende, veilige en voedzame levensmiddelen op basis van een degelijke behoeftenanalyse, een aanpak die is gebaseerd op humanitaire beginselen en de volledige naleving van de WTO-verplichtingen. Het verdrag zal worden uitgevoerd door jaarlijkse vastleggingen door de partijen in natura of in geld.

Het Voedselhulpverdrag wordt van kracht op 1 januari 2013 indien uiterlijk op 30 november 2012 vijf ondertekenende partijen het verdrag hebben geratificeerd. Het verdrag zal worden opengesteld ter ondertekening tot 31 december 2012. Het verdrag zal tevens openstaan ter ondertekening en ratificatie door individuele lidstaten van de EU, door vastleggingen die rechtstreeks uit de respectieve nationale begrotingen afkomstig zijn.

Het is waarschijnlijk dat er een gat valt tussen de datum waarop het bestaande Voedselhulpverdrag 1999 afloopt (30 juni 2012) en de vermoedelijke datum van inwerkingtreding van het nieuwe Voedselhulpverdrag (1 januari 2013). De kwestie van een mogelijke verdere verlenging van het Voedselhulpverdrag 1999 zal in de vergadering van juni 2012 door de commissie inzake voedselhulp formeel aan de orde worden gesteld. Een voorstel van de Commissie aan de Raad tot machtiging van de Commissie om namens de EU een verdere verlenging van het Voedselhulpverdrag 1999 niet te steunen, ligt thans bij de Raad.

3) Procedure

De Commissie verzoekt de Raad bijgevolg om namens de Europese Unie goedkeuring te hechten aan de sluiting van het Voedselhulpverdrag.