Toelichting bij COM(2012)207 - Standpunt EU over de bestemming van niet-toegewezen middelen van het tiende Europees Ontwikkelingsfonds voor de intra-ACS-samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De EU speelt een actieve rol bij de opzet en uitvoering van nieuwe initiatieven ten behoeve van ontwikkelingslanden. Dergelijke initiatieven voor de ACS-landen dragen aanzienlijk bij tot vermindering van de armoede, het belangrijkste doel van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst en van het ontwikkelingsbeleid van de EU.

In het kader van het tiende Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) geldt voor intra-ACS-middelen voor het eerst een meerjarenstrategie. De herziene ACS-EU-partnerschapsovereenkomst schrijft bovendien voor dat in het licht van de behoeften en de prestaties van de ACS-landen en in nauwe samenwerking met hen een tussentijdse evaluatie van de intra-ACS-strategie van het tiende EOF wordt verricht.

Sinds de oorspronkelijke programmering van de intra-ACS-toewijzing in het kader van het tiende EOF in 2008 zijn nieuwe voorstellen gedaan om te voldoen aan specifieke behoeften die zijn ontstaan door de bestaande prioriteiten van de ACS-landen en de prioriteiten van het ontwikkelingsbeleid van de EU. De tussentijdse evaluatie van de intra-ACS-strategie, die samen met het ACS-secretariaat is verricht, bevestigt de geldigheid van de algemene aanpak van de intra-ACS-samenwerking door de EU en voorziet dan ook niet in een significante herziening van de strategie. Zowel aan ACS- als aan EU-zijde zijn er echter verzoeken gekomen voor de financiering van nieuwe activiteiten binnen het bestaande strategische kader. Het bedrag dat in het tiende EOF in eerste instantie voor intra-ACS-samenwerking was gereserveerd (2,7 miljard euro), is echter onvoldoende gebleken om aan deze nieuwe behoeften te voldoen.

Op grond van punt 6 van bijlage I ter van de ACS-EU-partnerschapsovereenkomst kan het Comité van ambassadeurs in deze situatie namens de Raad van Ministers overgaan tot herverdeling van middelen tussen de verschillende toewijzingen van bijlage I ter, om aan de programmeringsvereisten van een toewijzing te kunnen voldoen. Om de maatregelen tijdig te kunnen uitvoeren gezien de urgentie waarmee aan de vastgestelde behoeften moet worden voldaan, moet dit besluit worden vastgesteld vóór de aanstaande vergadering van de ACS-EU-Raad van Ministers, die in juni 2012 wordt gehouden. De Commissie stelt daarom voor dat bijgaand besluit tot overschrijving van 195 miljoen euro van de niet-toegewezen middelen van het tiende EOF naar de toewijzing voor intra-ACS-samenwerking door de ACS-EU-Raad van Ministers wordt vastgesteld, indien de Raad van de Europese Unie daarmee instemt.

Over de programmering van het bedrag van 195 miljoen euro voeren de EU en de ACS-groep momenteel besprekingen. De benutting van de totale aanvullende middelen zal door de Commissie worden goedgekeurd overeenkomstig het advies van het Comité van het EOF.

De Commissie stelt voor dat van de financiële herverdeling 100 miljoen euro wordt bestemd voor de aanvulling van de Afrikaanse Vredesfaciliteit en dat de conclusies van de Raad, indien deze dat passend acht, in die zin worden geformuleerd.