Toelichting bij COM(2011)816 - Evaluatie van het EIT door onafhankelijke deskundigen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

52011DC0816


ADVIES VAN DE COMMISSIE

van 30.11.2011

betreffende de evaluatie van het EIT door onafhankelijke deskundigen

(Voor de EER relevante tekst)

1.

Achtergrond



1. Op 11 maart 2008 is krachtens Verordening (EG) nr. 294/2008 van het Europees Parlement en de Raad i (hierna 'de verordening' genoemd) het Europees Instituut voor innovatie en technologie (hierna het 'EIT' genoemd) opgericht.

2. Overeenkomstig artikel 16, lid 2, van de EIT-verordening moet de Commissie een evaluatie van het EIT maken. Deze wordt gebaseerd op een onafhankelijke, extern uit te voeren evaluatie en onderzoekt in hoeverre het EIT aan zijn taakstelling voldoet.

3. De externe evaluatie van het EIT werd door ECORYS op 31 mei 2011 voltooid.

4. Overeenkomstig artikel 16, lid 3, van de EIT-verordening moet de Commissie de conclusies van die evaluatie samen met haar advies en, in voorkomend geval, voorstellen tot wijziging van deze verordening, meedelen aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's.

Commentaar

5. De Commissie erkent de resultaten van de onafhankelijke externe evaluatie van het EIT.

6. De Commissie neemt de onderstaande aanbevelingen van de onafhankelijke externe evaluatie over en zal het EIT verzoeken deze te implementeren.

7. Het EIT moet gedurende het volgende meerjarig financieel kader in zijn huidige formaat worden voortgezet. De door het EIT gehanteerde benadering heeft groot potentieel laten zien. Het EIT moet stapsgewijs groeien en zich blijven richten op versterking van bestaande topcentra.

8. Met het oog op de selectie en aanwijzing van toekomstige KIG's moet het EIT duidelijke en consistente richtsnoeren geven over zijn verwachtingen alsmede over de verplichtingen en verantwoordelijkheden van toekomstige KIG's. Voorafgaand aan de oproep voor de selectie en aanwijzing van nieuwe KIG's moet het EIT openbaar kennisgeven van de relevante algemene thema's, zodat consortia hun plannen kunnen ontwikkelen en wordt gewaarborgd dat er een passende periode is waarbinnen zij hun voorstellen kunnen formuleren.

9. Het EIT moet zich voor de periode 2011-2014 richten op consolidatie en resultaten. Het moet gedegen procedures invoeren die zijn ontwikkeld aan de hand van een wederzijds leerproces met de bestaande KIG´s. Het EIT moet in samenwerking met de Europese Commissie en de huidige KIG´s doorgaan met het ontwikkelen van verder vereenvoudigde procedures voor het functioneren van het EIT in het kader van Horizon 2020 - het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie.

10. Het EIT moet samen met de KIG's en in samenwerking met de Europese Commissie gedegen monitoringprocedures opstellen. Deze moet het meten van de prestaties van het EIT omvatten, afgezet tegen zijn eigen doelstellingen. Men moet zich richten op de invoering van een resultaatgerichte benadering. Een onmiddellijke prioriteit is dat de resultaten van een dergelijke monitoringprocedure worden gebruikt om de prestaties van de afzonderlijke KIG´s en het EIT globaal te beoordelen.

11. Het EIT moet een cultuur van openheid en externe betrokkenheid nastreven waardoor het lessen uit de praktijk kan ontwikkelen en delen. Het moet streven naar aantrekking van externe deskundigheid bij de ontwikkeling van nieuwe modellen van ondernemerschap, innovatie en onderwijs, actief samenwerken met andere initiatieven met soortgelijke doelen en overwegen hoe zijn activiteiten kunnen bijdragen aan capaciteitsopbouw binnen de gehele EU.

12. Het EIT moet zich onderscheiden maar streven naar de bevordering van synergieën met andere initiatieven en programma's van de Europese Unie op het gebied van onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. De opname van het EIT in Horizon 2020 - het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie- zal helpen nauwere banden met andere EU-onderzoeks- en innovatie-initiatieven op te bouwen, waarbij wordt getracht gemeenschappelijke agenda's te bevorderen.

13. Het EIT moet bekendmaken welke lering het heeft getrokken uit de toepassing van de afwijkingen die mogelijk zijn volgens zijn financiële reglement die voor zijn uitvoeringshandelingen gelden. Dit moet worden gebaseerd op de lering die is getrokken uit de ontwikkeling van de eerste KIG's, waarbij moet worden gestreefd naar een evenwicht tussen de wens voor flexibiliteit en een vereenvoudigde benadering enerzijds, en de noodzaak tot het kunnen afleggen van verantwoording voor de omgang met openbare gelden anderzijds. Dit moet bijdragen aan de toekomstige ontwikkeling van Horizon 2020 - het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie.

14. Het EIT moet zijn communicatiestrategie en de ontwikkeling van het EIT-merk opnieuw evalueren. Het EIT moet zich proactiever opstellen ten aanzien van de ontwikkeling van zijn merk en duidelijk de waarden omschrijven die het wil bevorderen.

15. Het EIT moet zijn personeelsbestand, middelenplan en interne beheerprocedures opnieuw evalueren tegen de achtergrond van het gekozen strategische model voor het instituut. Uitbreiding van het personeelsbestand moet geleidelijk plaatsvinden en verband houden met uitbreidingen van de taken van het EIT.

16. Het EIT moet zijn strategische rol verder ontwikkelen. Het moet zich erop richten hoe de lering uit het functioneren van de KIG's kan worden gebruikt voor het opbouwen van innovatiecapaciteit in lidstaten binnen de gehele EU. Dit is niet een middelen-intensieve activiteit maar een aanvulling op het werk van de KIG's.

Gedaan te Brussel, op 30.11.2011

Voor de Commissie

Androulla Vassiliou

Lid van de Commissie